Hlavní obsah

Omluva za fízla? Sněmovna neumí rozhodnout, Kalousek neodvolá

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Václav Lang

Sněmovna ve čtvrtek ani po dvou hodinách nedokázala zaujmout jakýkoliv postoj ke kauze výroku Miroslava Kalouska (TOP 09) o komunistickém fízlovi na adresu poslance KSČM Zdeňka Ondráčka. Rozhodnutí mandátového a imunitního výboru, že se Kalousek musí za svá slova omluvit, ani nezrušila, ale ani nepotvrdila. Kalousek prohlásil, že se omlouvat nehodlá a je připraven za to nést následky.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Právo a KSČM

Miroslav Kalousek a Zdeněk Ondráček

Článek

„Bez ohledu na názor některých poslanců vládní koalice, kteří se domnívají, že se nesmí říkat komunistický fízl, já se za tahle slova omlouvat nebudu a jsem připraven za to nést důsledky,” reagoval Kalousek.

Sněmovna neodsouhlasila jeho návrh na zrušení rozhodnutí imunitního výboru, který mu nařídil omluvu, zároveň ale ani nepodpořila rozhodnutí výboru. Kalouskovi hrozí pokuta ve výši jednoho poslaneckého platu, což je zhruba 55 tisíc korun.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Miroslava Kalouska přišla před Sněmovnu podpořit dvacítka příznivcůVideo: Novinky

Hlasování, které vyšlo zcela naprázdno, přitom předcházela asi dvouhodinová rozsáhlá debata o dění za socialismu i o normách slušného chování.

Ondráček: Nejsem fízl, nemám se za co stydět

Poslanec KSČM Zdeněk Ondráček se ve sporu o označení „komunistický fízl“ z úst Miroslava Kalouska hájil ve čtvrtek před Poslaneckou sněmovnou. Přestože byl členem pohotovostního pluku SNB, který zasahoval proti demonstrantům při Palachově týdnu, odmítl, že by byl fízl, neboť toto označení se podle něj vztahuje jen na příslušníky tajné policie nebo na udavače.

Podle Ondráčka je slovo fízl buď zhrubělým označením příslušníka tajné policie, nebo osobou, která udává jiné. „Nikdy jsem nebyl příslušníkem Státní bezpečnosti, mám lustrační osvědčení, nikdy jsem nikoho neudal, a pokud to někdo bude tvrdit, ať to dokáže,“ hájil se ve čtvrtek před poslanci.

Označení fízl, které pro něj použil šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek, se ho prý dotýká. „Není pravdou, že pohotovostní pluk veřejné bezpečnosti byl součástí nějaké formy Státní bezpečnosti. Byl to útvar policie, kterým prošli všichni, téměř všichni příslušníci Sboru národní bezpečnosti, kteří po roce 1989 zůstali v řadách SNB a později Policie ČR,“ prohlásil.

„Za každé období, kdy jsem sloužil, se nemám za co stydět,“ dodal a podotkl, že největším problémem zřejmě je to, že se stal poslancem KSČM.

Kalousek trvá na svém

Kalousek ale trvá na správnosti označení „komunistický fízl”, kterým Ondráčka před několika měsíci počastoval. Ve čtvrtek argumentoval tím, že slova, která vyřkl, nezazněla samoúčelně. „Já jsem se to ráno nevzbudil a neříkal si ‚Co dneska udělám? Navezu se do pana poslance Ondráčka‘.”

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslav Kalousek (TOP 09) ve Sněmovně

Podle něj tak reagoval, když Ondráček ostře vystoupil proti tomu, aby nad Finančně analytickým útvarem ministerstva financí dohlížela parlamentní kontrola.

„Ve slovech komunistický fízl není žádný vulgarismus,“ prohlásil a podotkl, že šlo o sdělení jeho názoru, na což podle něj ve Sněmovně prostor je.

Kalouskovo červnové vyjádření o Ondráčkovi
„Poslanecká sněmovna má funkci nejenom zákonodárnou, ale taky kontrolní. Vy opravdu na tu kontrolní funkci chcete rezignovat? Vy ji nechcete mít? V duchu té komunistické mlátičky, která mluvila přede mnou a u které mi je úplně jedno, jestli byla, nebo nebyla na Václavském náměstí, protože to prostě byl komunistický fízl a jeho názory nemůžu brát vážně?"

Nejde podle něj o urážku, nýbrž o názorový střet, „jak vnímáme činnost těchto lidí“.

Sloužil jste zločinnému režimu, připomněl Ondráčkovi Fiala

Šéf ODS Petr Fiala kolegy upozornil, že vadí-li jim označení poslance Ondráčka za komunistického fízla, může být dotyčný poslanec popsán dle litery zákona o protiprávnosti komunistického režimu.

„Pan poslanec Ondráček byl členem represivních složek zločinného, nelegitimního a zavrženíhodného režimu a postupoval agresivně vůči lidem, kteří konali odpor legitimní, spravedlivý, morálně oprávněný a hodný úcty,“ uvedl Fiala. „Vaše tehdejší jednání nebylo hodno úcty, ale slovy zákona bylo zločinné, nelegitimní a zavrženíhodné,“ dodal.

Jeho stranický kolega, předseda poslanců Zbyněk Stanjura, šel s výrokem ještě dál: „Kdo rány dává, měl by je umět přijímat,“ poukázal na předlistopadové video, kde Ondráček popisuje postup bezpečnostních složek proti demonstrantům. „Bil děvčata a mladé ženy... když byl schopen rány rozdávat, tak by takovou nepatrnou ranku, jako je označení komunistický fízl, měl být schopen unést,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám