Hlavní obsah

Nemocní se nedostanou k lékům. Vláda i poslanci si musí pospíšit

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desetitisíce lidí, kteří užívají léky na lékařský předpis, by mohly mít od začátku příštího roku problém, jak se k medikamentům dostat. Od začátku ledna má totiž vstoupit v platnost změna zákona o léčivech, která ukládá všem lékařům povinnost vydávat recepty pouze v elektronické podobě. Papírové recepty mají skončit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jenže zhruba dvacet procent lékařů stále ordinuje bez počítačů a mnozí navíc v místech, kde nemají přístup k rychlému a bezpečnému internetovému připojení. Proto varují, že v případě povinného vydávání elektronických předpisů by museli své lékařské praxe uzavřít. Řešení mají v rukou vláda, poslanci a senátoři. Na nich záleží, zda se stihne taková úprava, která od Nového roku pacienty neohrozí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na poplach bije Česká lékařská komora, stejně jako ministerstvo zdravotnictví. Jeho šéf Svatopluk Němeček (ČSSD) proto poslal v těchto dnech do připomínkového řízení změnu příslušného zákona, která má plošnou povinnost vydávání elektronických receptů zrušit.

Lékaři by tak i nadále mohli vydávat papírové recepty. Jejich elektronická podoba by pak zůstala jako dosud dobrovolná.

Lékařů je 40 tisíc, receptů sto miliónů

„Pokud by nedošlo ke změně zákona, tak zejména starší lékaři, kteří nemají počítače, by byli ohroženi – a v ohrožení by byli zejména pacienti tím, že nedostanou svůj lék,“ řekl Právu prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Problém podle něj je také v tom, že stále nefunguje tzv. centrální úložiště receptů, kam by měl každý lékař posílat recept a odkud by dostal zpět příslušný kód pro pacienta. Na jeho základě by mu pak byl v lékárně lék vydán. „Stálo to několik set miliónů korun a systém stále nefunguje,“ tvrdí Kubek.

Prezident ČLK dodal, že ačkoli možnost vydávat elektronické recepty vedle papírových funguje už několik let, využívají ji zhruba jen dvě stovky lékařů. Podle údajů Českého statistického úřadu je v zemi více než 40 tisíc lékařů. Podle Kubka se ročně vydá kolem sta miliónů receptů. „Pokud je někdo fanda přes elektronické systémy, ať si s tím hraje, ale pokud je někdo nemocný, nechť má možnost dostat svůj lék v době, kdy ho potřebuje,“ podotkl šéf lékařské komory.

Věří, že parlament stihne zrušit plošnou povinnost vydávat elektronické recepty do konce roku.

Hra o čas

Ministerstvo zdravotnictví si je vědomo časové tísně, a proto navrhuje, aby Sněmovna schválila změnu ve zrychleném řízení, tedy během jednoho jednání. To by mohlo přijít na řadu po prázdninách, na zářijové schůzi komory.

Jenže v tom bude nejspíš problém. Poslanci-lékaři oslovení Právem sice připouštějí, že je možné zákon změnit, ale – na rozdíl od ministerstva a lékařské komory – chtějí jen posunout povinnost vydávání e-receptů o několik let.

„Zrychlené jednání určitě budeme vetovat,“ potvrdil místopředseda zdravotního výboru Jiří Skalický (TOP 09). Právě on spolu s někdejšími poslanci Borisem Šťastným (ODS) a Jiřím Rusnokem (LIDEM) povinnost e-receptů prosadili.

Argumentem tehdy bylo, že systém přinese úspory, ale také zabrání duplicitnímu předepisování léků a poslouží jako ochrana před padělanými recepty. „Jsme ochotni akceptovat odložení účinnosti třeba na rok 2017 nebo 2018, ale s úplným zrušením nelze souhlasit,“ uvedl Skalický.

 E-recepty nerušit

Také další z místopředsedů výboru Bohuslav Svoboda (ODS) označuje případný návrh na odložení účinnosti za pragmatický, ale odmítá úplné zrušení e-receptů. „Je pravda, že počet kolegů lékařů, kteří tvrdí, že nejsou schopni zajistit vydávání e-receptů, je poměrně vysoký,“ uvedl.

Dodal, že účinnost by se mohla posunout třeba na rok 2018 nebo 2020. Tou dobou podle něj už může starší lékaře vystřídat nová generace doktorů, pro které to nemusí být problém.

„Je asi rozumné teď účinnost posunout, ale rozhodně bych ji pro pozdější léta zachoval,“ uvedl šéf výboru Rostislav Vyzula (ANO), příznivec elektronizace celého zdravotnictví. Podle něj e-recepty mohou být i ochranou pacientů, aby jim různí lékaři nepředepisovali různé léky, které celkově mohou škodit.

Reklama

Výběr článků

Načítám