Hlavní obsah

Spor je uzavřený, už to nebude tak napínavé, řekla Válková

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Spor mezi ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou (ANO) a její donedávna první náměstkyní Hanou Marvanovou je definitivně vyřešen. Shodly se na tom obě aktérky pře spolu s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), který si je na středeční odpoledne pozval na jednání.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Hana Marvanová (vlevo na snímku z 5. května 2014) a ministryně spravedlnosti Helena Válková (vpravo).

Článek

Řešení nalezly aktérky sporu už o víkendu po schůzce u vicepremiéra Andreje Babiše, který nabídl Marvanové místo své poradkyně.[celá zpráva]

Ve středu už se u Sobotky prý personálie řešily jen okrajově. „On (premiér) sám říkal, že ‚už je to ukončené, řešení jste naštěstí našly‘,“ řekla Válková po skončení jednání.

„Vůbec to neohrozilo chod ministerstva, naopak si myslím, že to teď bude daleko hladší a ne tak napínavé z hlediska našich kontaktů mezi ministryní a prvním náměstkem,“ vrátila se ke sporu s Marvanovou.[celá zpráva]

Řešil se občanský zákoník

Novým prvním náměstkem je od středy jako první náměstek pracuje Robert Pelikán, jehož si ministryně pochvaluje. „Doktora Pelikána znám, je to mladý, chytrý a myslím si i zdravě ctižádostivý muž, který bude chtít dokázat, že je na správném místě ve správnou dobu. A tu příležitost mít bude,“ prohlásila.

Marvanová se ke sporu blíže vracet nechtěla. Babišovu nabídku na spolupráci zatím nepřijala. Válková dodala, že se s premiérem bavili zejména o stavu legislativních záležitostí resortu. „Pan premiér chtěl slyšet priority resortu, jak jsme daleko se stavem legislativních věcí. To bylo to nejdůležitější,“ prozradila.

Tématem debaty byl například projekt elektronických náramků, občanský soudní řád nebo exekuční řád. „To jsou projekty, které budou dominovat legislativním pracím. Ale to nejdůležitější pro něj bylo, jestli brzy přijde novela občanského zákoníku tak, aby se odstranily ty nejpalčivější problémy, s kterými se teď veřejnost dostává do kontaktu a na které už upozorňuje,“ uzavřela.

Marvanová premiéra uklidňovala 

Také Marvanová ujistila premiéra, že ministerstvo spraveldnosti plní své úkoly a jeho výběrová řízení nelze zpochybnit.

"Řekla jsem mu více podrobností, zejména v těch sporných bodech, které se týkaly problematiky byznysu s dluhy a výběrových řízení na krajské soudy," uvedla Marvanová. Sobotku ujistila, že konkurzy na nové předsedy krajských soudů v Brně a Ústí nad Labem se uskutečnily korektně a v souladu se zákonem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám