Hlavní obsah

Byly spojenkyně, teď si vjíždí do vlasů. Spor Válkové s Marvanovou musí řešit Babiš

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová
Praha

První náměstkyně ministryně spravedlnosti Hana Marvanová nejspíš v příštích dnech ve funkci skončí. Vztahy donedávna nerozlučných spojenkyň Heleny Válkové a Marvanové se natolik zhoršily, že jak ministryně, tak její statutární zástupkyně mezi svými blízkými připouštějí, že jejich další spolupráce je takřka vyloučena.

Foto: Petr Horník, Právo

Hana Marvanová

Článek

Neshody ve středu veřejně na tiskové konferenci po jednání vlády přiznal také šéf hnutí ANO, místopředseda vlády a ministr financí Andrej Babiš.

„Myslím si, že to vyřešíme,“ prohlásil Babiš, který poznamenal, že vztahy obou „nejsou úplně ideální“. Šéf ANO přitom původně nabídl funkci ministryně Marvanové, která to odmítla. Následně oslovil Válkovou. Ta si dala podmínku, že do úřadu s ní nastoupí Marvanová. Nyní si obě podle informací z ministerstva nemohou přijít na jméno a jejich komunikace spočívá ve vzájemném dopisování si a obviňování.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Hradba mlčení

Válková údajně obviňuje Marvanovou, že kvůli ní odcházejí zkušení legislativci. Vyčítá jí, že si vzala jako poradkyni Miroslavu Pošvářovou, ta dřív působila na Ředitelství silnic a dálnic.

Marvanová měla výhrady také k odvolání šéfa vězeňské služby Petra Dohnala. Navenek se ale všichni tři hlavní aktéři obrnili hradbou mlčení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO)

Marvanová na dotaz Práva pouze uvedla, že o svém případném odvolání nic neví. „Pracuji dál na svých úkolech,“ dodala.

Válková je odhodlaná svou náměstkyni odvolat, aby Babišovi dokázala, že má resort pod kontrolou. Se svým rozhodnutím vyčkávala až do období po eurovolbách, aby veřejnými spory nepoškodila hnutí.

Jenže vůbec není jisté, jak se ke sporu obou vrcholných zástupkyň resortu spravedlnosti postaví šéf ANO, byť ani Válková, ani Marvanová nejsou členkami ANO, pouze byly hnutím do funkcí vyslány. Podle kuloárových informací si Babiš se situací na ministerstvu neví rady, protože si není jist, na čí straně je pravda.

Spekulace o Senátu

V krajním případě by tak mohla nastat situace, že se nakonec bude muset odporoučet jak Marvanová, tak Válková.

Jisté je, že Babiš chce mít situaci na ministerstvu spravedlnosti vyřešenou rychle.

Ke spekulacím, že by Marvanová mohla na podzim kandidovat za ANO do Senátu, Babiš ve středu  odpověděl: „Ještě jsem s ní o tom nemluvil, ale určitě bychom byli rádi, kdyby kandidovala.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám