Hlavní obsah

Zeman si kopl do „Nečasovy mrtvoly” a podpořil růst minimální mzdy

– Praha
Novinky, Václav Lang

Prezident Miloš Zeman vystoupil v sobotu na šestém sjezdu Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) a podpořil návrh Bohuslava Sobotky na zvýšení minimální mzdy v lednu příštího roku o 500 korun. Zároveň si rýpnul do bývalého premiéra Petra Nečase, jenž zvýšení minimální mzdy bránil.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Prezident Miloš Zeman v sobtu vystoupil na szejzdu ČMKOS. V pozadí předseda ČMKOS Josef Středula.

Článek

„Plně podporuji úsilí o další zvyšování minimální mzdy, protože lidé by měli mít motivaci chodit do práce a nežít na sociálních dávkách,“ řekl Zeman na sjezdu v pražském hotelu Olšanka.

Vzpomněl také na vládu expremiéra Nečase, která zvýšení minimální mzdy odmítala. Tehdy o tom prý jednala tripartita v čele s Nečasem. „On pronesl nezapomenutelný výrok: ‚Zvýšení minimální mzdy projde jen přes mou politickou mrtvolu,‘“ ušklíbl se Zeman nad bývalým předsedou vlády, který po aféře Nagyová v politice skončil. Sál Zemana odměnil hlasitým potleskem.

Zeman také nabádal odbory k jednotě a zkritizoval klesající počet odborových svazů i jejich členů. „Lze předpokládat, že tento trend je bohužel setrvalý a relativně dlouhodobý,“ poznamenal.

„Je mi smutno i z toho, že dochází k určité dezintegraci odborů,“ konstatoval prezident s tím, že by odbory měly být solidární a jednotné. Za projev solidarity rozhodně nepovažuje nedávné vystoupení odborového svazu mladoboleslavské automobilky Škoda ze svazu KOVO. „Osobně to pokládám za chybu,“ řekl.

Související téma

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman předal při příležitosti státního svátku 28. října 2013 nejvyšší státní vyznamenání.

„Odbory v této zemi budou silné pouze tehdy, budou-li jednotné, a pokud se podaří zvrátit onen klesající trend jejich členské základny,“ dodal Zeman závěrem.

Reklama

Související články

Zeman na Hradě přijal barmského disidenta

Prezident Miloš Zeman přijal v úterý na Pražském hradě barmského disidenta Kyawa Zwu Moea. Šéfredaktor vlivného barmského časopisu Irrawaddy vydávaného...

Výběr článků

Načítám