Hlavní obsah

Dohnal: Premiérovi jsem doložil, že ministryně jednala za hranou

Odvolaný šéf Vězeňské služby Petr Dohnal ve čtvrtek probíral s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) svou situaci a údajně mu předložil řadu dokumentů dokazujících, že ho ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) sesadila neprávem. Dohnal to oznámil po schůzce. Jedním z důkazů je podle něj protokol z kontroly, kterou Válková na Dohnala poslala.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Odvolaný ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal

Článek

Odvolaný ředitel uvedl, že Sobotkovi předložil "řadu důkazních prostředků a dokumentů". "Zcela explicitně dokazují, že to, jak paní ministryně postupovala, je jaksi za hranou," dodal.

Premiérovi prý například ukázal protokol z kontroly, kterou Válková na ředitelství poslala. "Její vlastní kontrolní orgán píše, že některé věci byly realizovány mými předchůdci, a paní ministryně to v odůvodnění mého odvolání přesto, že to měla černé na bílém, dává za vinu mně," uvedl Dohnal.

Sobotkovu reakci nechtěl komentovat, podle něj mu to nepřísluší. Nejlepším řešením by podle Dohnala bylo, kdyby situaci napravila samotná ministryně tím, že by jeho odvolání zrušila. Jak již dříve řekl, chystá další právní postup, který směřuje k posouzení případu správním soudem. Příští týden chce se svým právníkem podat tzv. rozklad proti rozhodnutí Válkové.

Válková nebyla spokojena s přístupem ke kontrole

Ministryně Dohnala odvolala minulý týden a řízením sboru pověřila šéfa věznice Rapotice Pavla Ondráška. Důvodem podle ní jsou problémy v hospodaření vězeňství a vadil jí hlavně rozdílný pohled na vedení ředitelství věznic. Dohnal ale považuje rozhodnutí ministryně za bezdůvodné a nezákonné. Cítí se také poškozen na cti.

Řízení o odvolání Dohnala zahájila Válková v únoru, protože nebyla spokojena s jeho přístupem k ministerské kontrole. Vysloužila si za to kritiku poslanců opozičních TOP 09 a ODS. Za svého nadřízeného se tehdy postavilo i několik desítek ředitelů a ředitelek věznic. Část expertů navíc vyjádřila názor, že ministryně šéfa Vězeňské služby odvolat nemůže, pokud při kontrole neshledá přímo porušení zákona.

Reklama

Související témata:

Související články

Ředitelé věznic se postavili za Dohnala

Několik desítek ředitelů věznic poslalo politikům otevřený dopis, v němž se zastávají generálního ředitele Vězeňské služby ČR Petra Dohnala. Řízení o jeho...

Výběr článků

Načítám