Hlavní obsah

Zaorálek s Dienstbierem dostali od ČSSD za Ukrajinu pořádnou sodu

Právo, Jan Rovenský

Pořádný kartáč, byť v nepřítomnosti, dostali od vlastních poslanců šéf diplomacie Lubomír Zaorálek i ministr pro legislativu a lidská práva Jiří Dienstbier (oba ČSSD). Zákonodárci se podle informací Práva do obou členů vlády pustili už na úterním jednání klubu kvůli jejich výrokům na adresu Ruska a o dění na Ukrajině.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Článek

Během zhruba 40minutové debaty poslanci ČSSD ministrům vytýkali, že věci vytrhávají z kontextu a že nejsou ve svém hodnocení objektivní. Zákonodárci naopak ocenili premiéra a lídra soc. dem. Bohuslava Sobotku za jeho výroky.

Podle jednoho z poslanců, který se jednání klubu účastnil, se kritika nejvíc snášela na Zaorálkovu hlavu. „Hlavní připomínka se nesla v tom duchu, že Zaorálek by si měl uvědomit, že už není opoziční politik a že to, co říká, ovlivňuje vztahy ČR s ostatními státy,“ řekl Právu.

„Zaorálkovi se připomínalo, že v minulosti byl kvůli radaru v Brdech největším odpůrcem USA a málem spojencem Ruska a nyní zcela obrátil. Poslanci apelovali na to, že je třeba zaujímat objektivní, nikoli extrémní a jednobarevné pozice,“ dodal zdroj.

Podle jiného poslance ale nejhlasitější oponenti ministrů – poslanci Jaroslav Foldyna, Vítězslav Jandák a Stanislav Huml – představují druhý extrém.

Ocenili Sobotku

„Zatímco u Zaorálka a Dienstbiera členové klubu cítili, že jsou moc proukrajinští, na tyto tři poslance se zase nahlíží jako na příliš ruské. Proto většina lidí ctí vyváženou Sobotkovu pozici,“ uvedl nejmenovaný poslanec.

Premiér Sobotka celý tento týden kritizoval porušení ukrajinské suverenity na Krymu, ale varoval před plošnými sankcemi vůči Rusku. Zaorálek s ostatními ministry zahraničí EU označil vpád ruských vojsk na Krym za „akt agrese“ a postavil se za novou ukrajinskou vládu. Šéf diplomacie pohrozil také ukončením rozhovorů o zrušení vízové povinnosti pro Rusy.

Dienstbier zase zapochyboval, zda by v rámci své energetické bezpečnosti mělo Česko nechat případnou dostavbu Temelína ruské firmě, když „ruský režim neváhá vydírat a použít vojenskou sílu“.

Ministr uznal, že kolem nové vlády se pohybují nacionalisté, přesto podle něj je třeba chování Ruska odmítnout. „Nic z toho, co se na Ukrajině stalo, ale neopravňovalo Rusy k vojenské agresi,“ dodal v ČRo.

Huml: „Fašistické síly v kabinetu”

Místopředseda klubu ČSSD Jan Chvojka varoval před krajnostmi. „Nelze paušálně kvůli tomu, že má Rusko spor, vymezovat ho z našich vztahů. To bychom pak mohli říkat, že nebudeme s ruskou reprezentací hrát fotbal nebo nebudeme pouštět ruské filmy,“ řekl Právu.

Vítězslav Jandák výroky ministrů označil za špatné. „Myslím, že v ohledu na vyjádření renomovaných ministrů z jiných vlád byla slova neuvážená. Byli jsme zase papežštější než papež. Pánové mohou zvorat tolik věcí, že to svět neviděl. Mlčeti zlato,“ uvedl.

Související témata

Foto: Petr Horník, Právo

Lubomír Zaorálek

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Dienstbier mladší ve stínové vládě ČSSD zastává funkci ministra spravedlnosti.

Stanislav Huml řekl Právu, že ukrajinskou vládu nepovažuje za legitimní, a dodal, že se mu nelíbí, že jsou v kabinetu „fašistické síly“. Odmítl, že by byl příznivcem Putina, podle něj se ale politika musí dělat vyváženě, a ne vytahovat jednu pravdu.

„Nemůžeme v jedné větě říkat, že vznikla legitimní vláda, i když pod hrozbou násilí, nátlaku a zbraní, a současně že referendum na Krymu nebude legitimní, když tam jsou ruská vojska. Když jsme byli schopni uznat Kosovo, musíme být schopni totéž udělat i s Krymem,“ dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám