Hlavní obsah

Zaorálek: Pokud se postup Ruska nezmění, nedovedu si představit další rozvoj vztahů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) se v neděli odpoledne sešel s ruským velvyslancem v ČR Sergejem Kiseljovem, aby mu tlumočil znepokojení české vlády kvůli situaci na Krymu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lubomír Zaorálek v České televizi.

Článek

"Povolal jsem si ruského velvyslance, abych mu tlumočil znepokojení premiéra i české vlády, protože to, co se odehrává na Krymu, je porušení mezinárodního práva," řekl po schůzce Zaorálek, který stále věří, že se podaří zabránit eskalaci konfliktu. Ruský postup na Krymu ale považuje za porušování mezinárodního práva a za intervenci.

Ministr Kiseljova požádal o tlumočení vzkazu v Moskvě, že ČR nesouhlasí s postupem Ruska a vyzývá k diplomatickým jednáním. "Pokud by se postup Ruska nezměnil, nedovedu si další rozvoj vztahů představit," uvedl.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na nedělní večer svolal zasedání předsednictva Bezpečnostní rady státu, které posoudí aktuální bezpečnostní a zahraničněpolitickou situaci na Ukrajině. [celá zpráva]

Projednají se také státní hmotné rezervy a připravenost ČR na eventuální problémy, které by mohly nastat při omezení dodávek plynu. Z Ruska pocházejí tři čtvrtiny dodávek zemního plynu do Česka, pouze čtvrtina pochází z Norska.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám