Hlavní obsah

Jan Chvojka

Foto: Petr Horník, Právo
Článek

Jan Chvojka je český právník a politik, který je od roku 2010 poslancem ČSSD a působí na postu zastupitele Pardubického kraje. Na konci listopadu 2016 byl jmenován ministrem pro lidská práva, tuto funkci vykonával do prosince 2017. Od října 2017 je předsedou poslaneckého klubu ČSSD.

Narodil se 17. prosince 1980 v Hlinsku. Po absolvování gymnázia získal na Právnické fakultě Masarykovy univerzity v Brně titul magistra. Následně po dokončení postgraduálního studia na Právnické fakultě Univerzity Karlovy obdržel titul JUDr.

Pracoval jako právník na Odboru strategického rozvoje kraje a evropských fondů Krajského úřadu Pardubického kraje.

V roce 2007 se Chvojka přidal k sociálním demokratům. V roce 2010 byl zvolen do Sněmovny a o tři roky později mandát obhájil.

V komunálních volbách v roce 2014 byl za ČSSD zvolen zastupitelem města Chrudimi a v krajských volbách v roce 2016 pak za téže stranu zastupitelem Pardubického kraje. Mandátu zastupitele města Chrudim se vzdal po jmenování ministrem.

11. listopadu 2016 premiér Bohuslav Sobotka oznámil, že z důvodu pro ČSSD neúspěšných krajských a senátních voleb nahradí Chvojka na postu ministra pro lidská práva a rovné příležitosti ČR Jiřího Dienstbiera ml.

Do funkce jej jmenoval prezident Miloš Zeman 30. listopadu 2016. Chvojka v ní setrval do prosince 2017.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Chvojka byl jmenován ministrem pro lidská práva.

Po parlamentních volbách v roce 2017 ČSSD zaznamenala horší výsledek než v předchozích volbách a obhájila výrazně méně sněmovních mandátů. Romana Sklenáka, který do Sněmovny nepostoupil, Chvojka nahradil ve funkci předsedy poslaneckého klubu sociální demokracie.

Články k tématu