Hlavní obsah

Okamura seškrtal zákon o loteriích, automaty a terminály mají úplně zmizet

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Hnutí Úsvit chce v dohledné době předložit do legislativního řízení novelu zákona o loteriích, která by na území České republiky zcela zakázala provozování výherních automatů a videoloterijních terminálů (VLT). V rámci novely by měly zcela zmizet ze zákona.

Foto: Petr Janiš, Právo

Tomio Okamura

Článek

Pracovní verzi novely loterijního zákona z dílny hnutí Úsvit mají Novinky k dispozici. Jedná se v podstatě o současnou podobu zákona seškrtanou o ty části, v nichž se hovoří o výherních automatech nebo VLT.

Novela naopak obsahuje nový paragraf, jenž na území České republiky zakazuje používání těchto typů zařízení.

„Samozřejmě neplatí argument, že zákaz nepomůže. Ano, proti pedofilním deviacím nebo kleptomanii také zákon nepomůže, ale nikdy to doufám nebude argument pro to, abychom deviantní vraždy nebo krádeže legalizovali, a nedej bůh, abychom z nich profitovali,” řekl Novinkám Okamura.

Zákaz v jedné obci nic neřeší

Tomu se nelíbí jednak to, jaké dopady může mít hazard na lidi, jednak že z herní závislosti profitují obce. „Herní závislost je regulérní lékařsky klasifikovaná závislost. A je absolutně nepřijatelné, aby stát, obce nebo soukromník parazitoval na lidské nemoci,” uvedl.

Podle něj není řešení, pokud mohou obce samy rozhodnout o zákazu hazardu, neboť se tak hráči pouze přesunou jinam.

“Pokud tento typ hazardu jedna obec zakáže a druhá povolí, tak se hráči sice přesunou do druhé obce, ovšem výsledkem je, že zisky má obec s hazardem, ale společenské náklady nese celý stát a samozřejmě i obec či městská část, kde je hazard zakázaný,” poznamenal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám