Hlavní obsah

Inflační doložka k církevním restitucím mě překvapuje, řekl Babiš

Právo, Jan Trojan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

ANO v otázce církevních restitucí vyčká na návrh ČSSD. Podle předsedy Andreje Babiše nechce hnutí tvrdit, že zákony a smlouvy o této věci neplatí. Jde jen o to, že pokud je součástí narovnání skutečně inflační doložka, může se částka vyplacená církvím zvýšit až o desítky miliard. A inflace může být nyní vysoká v důsledku devalvace koruny, řekl v pondělí Právu Babiš při návštěvě Brna. Nečeká ani že by tento týden byla hotová dohoda o vládě.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš a poslanec Martin Stropnický (vpravo) na briefingu hnutí ANO 2011 v Brně.

Článek

Babiš doplnil, že o sestavování vlády ani o daních se sociálními demokraty nejednali. Založili zatím expertní komise na téma parlament, zákony a programy. „Nyní počkáme, až co řekne k restitucím soc. dem.,“ prohlásil Babiš.

Ještě v neděli přitom zdůraznil, že případné další miliardy pro církve, které by vyplynuly z inflace, „nejsou úplně morální“.[celá zpráva]

Nečekaná změna programu

V Brně Babiš v pondělí dopoledne navštívil domov důchodců v ulici Kosmonautů, ve stejnou dobu ho však čekali také v domově seniorů Modřice v těsném sousedství Brna.

Organizátoři změnu v programu do Modřic ani do redakcí některých médií neohlásili, takže v domově marně čekalo na šéfa ANO kromě novinářů třicet důchodců, asi čtvrtina byla na vozíčku.

Jsem politik, jenž nemá odpověď na všechno, proto oslovuji lidi
předseda hnutí ANO Andrej Babiš

V domově důchodců v ulici Kosmonautů se podle svých slov ptal hlavně on. „Tvrdím, že jsem politik, jenž nemá odpověď na všechno, proto oslovuji lidi, učím se nyní také od soc. dem.,“ řekl.

Foto: Jan Trojan, Právo

Hnutí ANO na návštěvě Brna. V popředí Martin Stropnický

„A obyvatelé domova mně například líčili, jak jsou zneužívány sociální dávky. Jedna paní dostávala jako samoživitelka od státu měsíčně 11 000 korun, a když začala pracovat, její první výplata byla 8500. Takže je podivné, proč je v naší zemi tolik mladých nezaměstnaných. Ptejme se, jestli není systém skutečně zneužívaný, jestli nejsou lidé, kteří ani nechtějí pracovat a pro které je výhodnější zůstat doma, pracovat načerno atd. Sociální dávky jsou velké téma,“ uvedl Babiš.

Před večerním mítinkem v Galerii Vaňkovka řekl novinářům, že tento týden nedojde ještě k žádné dohodě o budoucí vládě.

Před asi tisícovkou účastníků mítinku kritizoval vládu za nedávný nákup nemovitosti za 300 miliónů korun. Vyzval v této souvislosti ke zmapování nemovitostí ve vlastnictví státu, kterých prý je na 2200.

Dám vám autobus

Na mítinku se Babiš také svěřil, že v televizních předvolebních debatách se cítil blbě, protože nerad zeširoka mluví, raději přímo jedná. Kritizoval staronového poslance Marka Bendu (ODS) za to, že se smál, když Babiš v jedné z předvolebních debat hovořil o řízeném nákupu nemovitostí ve vlastnictví státu z jednoho místa.

Na mítinku nyní šéf ANO vysvětloval, že jeho společnosti mají společnou realitní firmu, která má katalog všech nabízených nemovitostí a stará se o veškeré transakce.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

„Jde o transparentnost státní správy. Zatím je situace taková, že jedno ministerstvo má nějakou nemovitost na prodej, ale na jiném ministerstvu o tom neví, možná ani nechtějí vědět,“ říká Babiš.

Související témata

Foto: Petr Horník, Právo

Andrej Babiš

Foto: archiv, Právo

Ano, politické hnutí

Nový poslanec za ANO Rostislav Vyzula, někdejší ředitel Masarykova onkologického ústavu, oznámil novinářům nápad o pojízdné poslanecké kanceláři pro všechny jihomoravské poslance. „Není problém, dám vám autobus,“ doplnil Babiš.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám