Hlavní obsah

Okamura už není senátorem

Právo, ada, nig

Senátu od soboty chybí jeden z 81 členů komory. Jde o šéfa hnutí Úsvit Tomia Okamuru, který zvolením do Sněmovny automaticky podle ústavy přišel o svůj mandát senátora. Funkce poslance a senátora jsou neslučitelné, takže zákonodárce zvolením přichází o dřívější křeslo.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Lídr hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamura

Článek

„Vyžádal jsem si v úterý od vedení Senátu k věci jejich písemné stanovisko a tam stojí, že se nemám již účastnit středeční schůze,“ potvrdil Právu Okamura. Prezident republiky podle volebního zákona musí nejpozději do 90 dnů od ukončení mandátu senátora vypsat doplňovací volby. Volí se v pátek a v sobotu, lhůta skončí 17. a 18. ledna.

Půjde o volby na Zlínsku, kde byl Okamura jako nezávislý kandidát před rokem zvolen. Mandát jeho nástupce ale nebude šestiletý, ale jen pětiletý, protože nový senátor jen dokončí původní Okamurův mandát.

Tomio Okamura získal v prvním kole senátních voleb na Zlínsku v loňském roce 30,27 procenta hlasů a ve druhém kole se utkal se Stanislavem Mišákem (ČSSD). Nad tím pak Okamura zvítězil ziskem 66,23 ku 33,76 procenta voličských hlasů.

Mišák, hejtman Zlínského kraje, v úterý Právu řekl, že nepředpokládá kandidaturu v doplňujících senátních volbách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám