Hlavní obsah

Svědek v procesu s Rathem: Tendr byl šitý na míru

Právo, Jakub Troníček

Zakázka na technologické vybavení nemocnice v Kolíně byla podle jednatele zdravotnické firmy Medinet Petra Kožnera, jednoho ze svědků v kauze bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha (dříve ČSSD), šitá na míru dvěma konkrétním firmám. Kožner to ve čtvrtek řekl před soudem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalý středočeský hejtman David Rath je odváděn ze soudní síně

Článek

Podle něj byla zadávací dokumentace vypracována tak, že vyhovovala jen firmám Hospimed a Puro-Klima.

Kožner tak svou výpovědí nahrál obžalobě, podle které byla zakázka na vybavení jednoho z pavilónů kolínské nemocnice zmanipulovaná pomocí úplatků. Manažeři obou firem jsou mezi obžalovanými.

Bylo to dobře připravené

„Jsem přesvědčený, že to bylo šité na míru. Ale dokumentace byla dobře zpracovaná, bylo v ní málo prostoru pro námitky,“ reagoval Kožner na námitky advokátů jednotlivých obžalovaných, proč se v této souvislosti neobrátil například na antimonopolní úřad.

Samotné zadání zakázky bylo každopádně podle něj až nezvykle přesné, u některých zařízení šlo až do takových podrobností, jako byly počty tlačítek na strojích.

„Byla to kritéria, která jsme vyhodnotili tak, že je velmi málo firem, které jsou schopné je splnit,“ řekl k tomu před soudem Kožner.

Předem domluvené tendry

Celkem je kvůli zmanipulovaným zakázkám ve středočeském kraji kromě Ratha obžalováno dalších deset lidí. Tendry se týkaly zejména vybavení nemocnic nebo jejich rekonstrukcí a staveb.

Podle státního zástupce Petra Jiráta se dopředu domlouvaly vítězné firmy, přičemž ostatní dělaly v tendrech křoví. Rath měl o všem coby hejtman vědět a hrozí mu za to až dvanáct let vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

Paroubková znovu ostře napadla proces s Rathem

Vydavatelka a překladatelka Petra Paroubková se podruhé za dobu už tři měsíce trvajícího hlavního líčení s bývalým poslancem Davidem Rathem objevila v jednací...

Výběr článků

Načítám