Hlavní obsah

Zeman podpořil schválení zákonných opatření v Senátu

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman v pondělí na Hradě jednal s šéfem Senátu Milanem Štěchem (ČSSD). Probírali zákonná opatření, která bude příští týden horní komora projednávat. Jde například o zvýšení plateb za státní pojištěnce. Zeman podle Štěcha vidí navržená zákonná opatření jako potřebná a nezbytná.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman (vpravo) s předsedou Senátu Milanem Štěchem.

Článek

Senát bude projednávat čtyři zákonná opatření týkající se zvýšení plateb za státní pojištěnce, zákona o veřejných zakázkách a daňového balíku k občanskému zákoníku 9. října.

Zeman podle Štěcha podpořil jejich schválení. „Všechna čtyři zákonná opatření vidí jako potřebná a nezbytná,“ řekl šéf horní komory Novinkám po schůzce s prezidentem. Tlumočil i Zemanovo vyjádření, že neschválení by způsobilo řadu problémů občanům.

Sobotkovu kritiku Štěch odmítá

Je tak zřejmé, že prezident nesdílí obavu místopředsedy Senátu Přemysla Sobotky (ODS), že schválením těchto zákonných opatření může být porušena ústava. Sobotka je přesvědčen, že zvýšení plateb za státní pojištěnce, které přijde na pět miliard korun, je zásahem do státního rozpočtu. Podle ústavy se nesmí zákonná opatření týkat právě rozpočtu.

Se Sobotkou nesouhlasí ani Štěch, který odmítá, že by mohlo dojít k porušení ústavy. „Nevidím důvod, proč by měl někdo tato zákonná opatření zpochybňovat,“ sdělil. Podle Štěcha navíc opatřeními dochází k nápravě kroků vlády Petra Nečase (ODS), ke které měl podle něj Sobotka jako politik občanských demokratů blízko.

Štěch se Zemanem krátce hovořil i o kandidatuře právníka Radovana Suchánka na post ústavního soudce, kterou prezident senátorům předložil. Zeman šéfovi horní komory odůvodnil, proč Suchánka, který radil ČSSD, navrhl. „Přihlédl k jeho publikační činnosti i dlouhodobé práci kolem ústavních procedur,“ prozradil Štěch s tím, že Zeman vyslovil přesvědčení, že kandidatura bude objektivně projednána. Doplnil, že prezident by rád složil Ústavní soud z lidí z různých oborů práva.

Reklama

Výběr článků

Načítám