Hlavní obsah

Zářivé meteory ozdobily noční oblohu

Novinky, vrb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ondřejov

V noci na úterý se trpělivým pozorovatelům noční oblohy naskytla krásná světelná podívaná. Vyvrcholil meteorický roj Perseidů, který je oblíbeným jevem sledovaným astronomy i laickou veřejností.

Zářivé meteory ozdobily noční oblohu Video: Astronomický ústav AV ČR, observatoř Ondřejov, Rostislav Štork

 
Článek

V noci z 12. na 13. srpna se pracovníkům Astronomického ústavu AV ČR v Ondřejově podařilo zaznamenat několik set meteorů, většinou Perseidů. Ty jsou nejznámějším meteorickým rojem a  jsou pozorovatelné pravidelně  kolem 12. srpna. Jedná se o jasné a rychlé stopy rozžhaveného vzduchu, které vznikají  při srážce vesmírem letícího tělesa - meteoroidu se zemskou atmosférou. Jsou viditelné i na vzdálenost stovek kilometrů.

„Pozorování probíhalo od 21:30 do 3:50, pak už přišly mraky, jinak bychom pokračovali ještě skoro o hodinu déle,“ řekl Novinkám astronom Rostislav Štork, který kvůli pozorování a nahrávání Perseidů téměř celou noc nespal.

„Když už je vše připravené a nahrávání běží, tak by se teoreticky dalo si zdřímnout. Ale pokud je třeba hlídat počasí, aby aparatura nezmokla, což včera hrozilo, nebo taky člověk chce meteory vidět i na vlastní oči, a tak kouká na oblohu, tak se samozřejmě spát nedá,“ říká.

Anketa

Pozorovali jste Perseidy?
ano
31,3 %
bylo zataženo, tak doufám, že budu mít šanci další noci
62,3 %
ne, nezajímá mě to
6,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7487 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám