Hlavní obsah

Zeman daroval peníze rodině, kterou postihly povodně

Prezident Miloš Zeman dal větší peněžitý dar rodině z Kouřimi na Kolínsku postižené červnovými povodněmi. „Rozhodl jsem se, že i já osobně, alespoň jako symbolický projev dobré vůle, přispěji jedné konkrétní rodině,” napsal ve středu Zeman na své facebookové stránce. Výši daru Hrad zveřejnit nechce, ale jde o částku, která může rodině výrazně pomoci, řekla mluvčí prezidenta Hana Burianová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

"Peněžitý dar dnes předal pan Vratislav Mynář, vedoucí mé kanceláře, do rukou členů rodiny z Kouřimi, která kvůli povodním přišla o veškeré vybavení a všechny osobní věci a jejichž rodinný domek byl během povodní velmi poničen," sdělil Zeman na Facebooku. "S výběrem rodiny mi pomohla organizace ADRA," doplnil.

"Domek byl naprosto zničen, ta rodina se třemi dětmi musí v současnosti žít jinde a pomalu dávat dohromady prostředky na opravu," řekla prezidentova mluvčí.

Jak velkou částkou prezident na opravy přispěl, nechtěla Burianová kvůli soukromí obdarovaných zveřejnit. "Jedná se o výraznější sumu. Místo aby byly peníze rozděleny mezi několik rodin, vybrala se varianta přispět jedné rodině, které tato částka opravdu hodně pomůže," dodala.

Během rozsáhlých povodní na začátku června vyslal prezident na pomoc jedné z postižených oblastí asi šest desítek příslušníků Hradní stráže. Tehdejší premiér Petr Nečas (ODS) pak Zemana kritizoval, že o poskytnutí členů Hradní stráže rozhodl bez jeho kontrasignace, rozhodnutí tak prý bylo nezákonné. Prezident po vyslání vojáků prohlásil, že nehodlá předvádět gesta, jako jsou návštěvy postižených oblastí vrtulníkem.

Prezident v červnu představil svůj Nadační fond na splácení státního dluhu. Každý měsíc až do března 2018 do něj vloží 60 000 korun, tedy třetinu svého platu. "Doufám, že se ke mně přidají i lidé s vysokými příjmy," řekl při představení fondu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám