Hlavní obsah

Ministrem vnitra bude Pecina, šéfem diplomacie zřejmě Kohout

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, rsk, jov

Novým ministrem vnitra v úřednické vládě Jiřího Rusnoka bude někdejší šéf tohoto resortu Martin Pecina. Ten v úterý řekl, že ho nový předseda vlády oslovil a večer to potvrdil i designovaný premiér. Podle informací Práva by se šéfem diplomacie měl stát exministr zahraničí Jan Kohout. Rusnok agentuře ČTK řekl, že s ním o tom bude jednat.

Foto: Petr Horník, Právo

Martin Pecina

Článek

Pecina svůj úkol vidí hlavně v personální stabilizaci resortu a v jeho správě do pravděpodobných předčasných voleb.

„Myslím, že situaci v tomto státě je třeba nějak překlenout a toto je jediná správná cesta do předčasných voleb. Vláda hlavně potřebuje zvládnout situaci s povodněmi, nemá žádné ambice prosazovat legislativní změny. Za tři měsíce se musí dát do pořádku to, co v pořádku není,“ řekl Právu Pecina.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jan Kohout

„Co se týče vnitra, tak tam probíhaly permanentní personální změny. Asi bych se obrátil na úředníky, kteří tam sloužili roky a byli postupně vyhozeni panem Johnem a panem Kubicem, aby ministerstvo tři měsíce fungovalo v pořádku,“ dodal.

Pecina už na pozici ministra vnitra působil přes rok v úřednické vládě Jana Fischera do června 2010. Poté kandidoval za ČSSD v Praze, ve Sněmovně však vydržel jen několik měsíců. Pak začal pracovat na manažerské pozici ve společnosti Vítkovice. Pecina dodal, že kvůli ministerské pozici ve firmě skončí.

Kohout své případné angažmá zatím oficiálně nekomentoval. Podle informací Práva byl horkým kandidátem na ministra zahraničí ředitel zahraničního odboru na Hradě Hynek Kmoníček, který však pozici nakonec nepřijal. Proto Rusnok oslovil diplomata Kohouta, který už dělal ministra zahraničí ve Fischerově vládě.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Marie Benešová

Obsazení dalších ministerských křesel zatím není jasné. Spekuluje se také o jménu někdejší nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešové jako kandidátce na ministryni spravedlnosti.

„Pokud mi bude nabídnuta účast ve vládě, tak budu zvažovat vážným a odpovědným způsobem tuto nabídku,“ řekla Benešová v úterý Novinkám.

Benešová byla v letech 2006 - 2010 stínovou ministryní spravedlnosti ČSSD. Byla i místopředsedkyní strany a v současnosti je mezi poradci prezidenta Miloše Zemana.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám