Hlavní obsah

Kalousek: Zátah byl nepřiměřený, chtějí z politické dohody udělat trestný čin

Právo, Novinky, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr financí Miroslav Kalousek považuje zásah policie na ministerstvu obrany ve Vojenském zpravodajství za nepřiměřený. Pokládá si otázku, zda cílem nebylo znehybnění českých zpravodajských služeb. Kalousek to řekl v rozhovoru pro Právo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Poté, co jste slyšel obvinění šéfky premiérova kabinetu, jak se jako TOP 09 zachováte?

Já jdu po prioritách. Tou hlavní prioritou je otázka obrovského poškození prestiže České republiky a imobilizace jejích zpravodajských služeb, které je dáno obviněním dvou špičkových generálů a šéfů těch služeb.

Nejsem schopen pochopit, pokud se jedná pouze o to, co jsem slyšel na tiskové konferenci – a kdyby to bylo vše pravda – proč bylo potřeba kvůli tomu vtrhnout do spisoven Vojenského zpravodajství a odvléci velitele Vojenského zpravodajství do cely. A tím způsobit České republice obrovské ztráty na spolupráci se zpravodajskými službami.

Vzhledem k tomu, z čeho jsou obviněni, ta akce byla zcela nepřiměřená. Musím si klást otázku, zda nebyla vzata za záminku na znehybnění českých zpravodajských služeb. To je pro mě nejdůležitější. Až bude vyřešeno toto, tak se budu vyjadřovat k ostatním věcem.

Zůstanete ve vládě?

To sdělíme až po schůzi.

Co říkáte na to, že bývalí poslanci ODS jsou obviněni z toho, že dostali od vlády úplatek ve formě trafiky?

Jmenoval jsem pana Šnajdra do dozorčí rady Čepra. Dopředu jsem mu nic nesliboval, takže to nebyla žádná nabídka dopředu, a jenom upozorňuji, že plat poslance je přes 60 tisíc a odměna v dozorčí radě Čepra je 27 tisíc.

Z těch obvinění to naopak vypadá, že s nimi o tom bylo jednáno dopředu.

Já jsem s nikým dopředu nejednal.

Zřejmě paní Nagyová ano.

Já jsem s nikým dopředu nejednal. Vše ostatní je otázka vyšetřování. Ale i kdybych s nimi o tom dopředu jednal, tak mě zaráží, že politická dohoda by měla být trestným činem. V takovém případě se Petr Nečas dopustil úplatkářství, když mně nabídl místo ministra financí a já jsem se za to nechal uplatit, když jsem ho za to podpořil na premiéra.

TOP 09 dá Nečasovi šanci
Před poslanci Miroslav Kalousek shrnul své otázky k postupu policie a dodal, že TOP 09 vývoj kolem premiéra a jeho spolupracovníků netěší. „Je evidentní, že to je značný problém,“ dodal. „Zbaví-li se všech lidí, kteří byli nebo budou na Úřadu vlády obviněni, nemáme důvod mu nevěřit, že on sám se nedopustil ničeho nečestného,“ dodal Kalousek s tím, že neukáže-li vyšetřování další závažné skutečnosti, je jeho strana připravena pokračovat v koalici.

Reklama

Výběr článků

Načítám