Hlavní obsah

ON-LINE: V Praze 5 se chystá evakuace

Aktualizováno

V Praze byl v neděli před 13. hodinou kvůli stoupající hladině Vltavy vyhlášen stav nebezpečí, chystá se evakuace části Prahy 5. V pondělí bude omezena automobilová i veřejná hromadná doprava. Nepojede metro v centru, školy v Praze budou v pondělí zavřené, s výjimkou vysokých škol. Velká voda komplikuje na mnoha místech dopravu.

Rozvodněná Vltava v centru Prahy v 13:30Video: Novinky

 
Článek

23:37 - Ústí nad Labem vyhlásilo povinnou evakuaci. Do 09:00 mají své domovy opustit obyvatelé asi 30 ulic v městských částech Střekov, Neštěmice a Ústí nad Labem-město. Další evakuovaní jsou také v Děčíně a Českých Kopistech a Počáplech na Litoměřicku. Ve 22:30 byla hladina Labe na 630 centimetrech, za hodinu stoupla o více než deset centimetrů. Očekává se, že Labe může vystoupat až na 10,5 metru. Obvykle korytem protéká voda, která dosahuje tří metrů.

23:34 - Lahovice, Lahovičky a Závist opustilo po výzvě k evakuaci asi 200 lidí. Krizový štáb Zbraslavi navíc musel nařídit potopení přístavního mola, o které se majitel nepostaral a dostatečně ho nepřipevnil. "Hrozilo, že se utrhne a napáchá po proudu škody. Prám odstřelí policejní pyrotechnici," řekl starosta Háněl. Aktuálně štáb řeší další protipovodňová opatření, protože podle starosty ty dosavadní se ukázaly jako málo účinné.

23:32 - "Pro evakuaci oblasti Janáčkova nábřeží máme průtok 2800 m3 za sekundu, který podle původních informací krizového štábu měl nastat v ranních hodinách kolem sedmé. Teď mně přišla esemeska z krizového štábu, že se předpokládá ráno až 3400 m3 za sekundu. Co se týká Hořejšího nábřeží, tam je to 2600 m3 za sekundu. A to předpokládám, že může nastat kolem třetí nebo čtvrté hodiny v noci. Takže kolem tohoto času my přistoupíme k evakuaci," řekl ve vysílání ČT starosta Prahy 5 Zelený.

22:52 - Praha 11 respektuje rozhodnutí krizového štábu HMP, pro nezbytné potřeby občanů však své mateřské i základní školy otevře v základním provozu. Oznámil to starosta Prahy 11 Dalibor Mlejnský.

22:44 - Starosta Prahy 5 Miroslav Zelený (UNP) prohlásil v ČT, že část obvodu v blízkosti Vltavy bude v noci evakuována. Evakuace se podle něj bude týkat zhruba 5000 lidí.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Částečně zaplavená restaurce na náplavce Vltavy v Praze.

22:38 - Kvůli povodňové situaci zrušil děkan Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Michal Stehlík přijímací řízení, které bylo na pondělí naplánováno. Budovy školy na náměstí Jana Palacha, v Celetné, Hybernské a ulici U Kříže zůstanou podle informací na webu fakulty uzavřeny.

22:22 - Radnice Prahy 8 doporučuje dobrovolnou evakuci automobilů i obyvatel z lokality Dolní Libně a Karlína (Čuprova, Elsnicovo nám., Horovo nám., Na Rokytce, U Českých loděnic, Voctářova, Zenklova - úsek přilehlý k Elsnicovu nám.). Povinná evakuace není v tuto chvíli vyhlášena.

22:07 - Hasiči v Trutnově večer vylovili z řeky Úpy tělo neznámého muže, příčinu jeho smrti určí nařízená soudní pitva. Policie nevylučuje, že by mohlo jít o oběť povodní, řekla mluvčí královéhradecké policie Iva Kormošová. V souvislosti s povodněmi zemřeli v České republice již dva lidé. [celá zpráva]

21:32 - Metro v Praze pojede v neděli jen do 23:00.

21:24 - Štěchovice u Prahy vyhlásily evakuaci pro všechny obyvatele s výjimkou části Zadní konce. V obci žije podle dostupných údajů téměř 1800 lidí. Obec to uvedla na internetových stránkách.

21:11 - Všechny školky, základní školy, střední školy a učiliště budou v pondělí zavřené. Otevřeny budou jen vysoké školy. Uvedl to zastupující primátor Tomáš Hudeček. [celá zpráva]

19:46 - Pražský magistrát vyzval školy, aby v pondělí ustoupily od výuky, protože se žáci a studenti budou jen obtížně dostávat do škol kvůli výlukám v dopravě.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Vltava v neděli odpoledne

19:38 - Vltava by měla v Praze kulminovat v pondělí v 7:00 ráno při průtoku 2800 metrů krychlových za vteřinu, řekl novinářům po dalším jednání krizového štábu hlavního města Tomáš Hudeček (TOP 09), který je pověřen výkonem funkce primátora. Dnes odpoledne byl vyhlášen stav nebezpečí, uzavřeno bylo osm stanic metra, omezena je i automobilová doprava. Hudeček vyzval lidi, aby do Prahy nejezdili. Na některých místech už byly evakuovány desítky lidí, po 19:00 začne evakuace městské části Sedlec. Problémy způsobuje rozvodněná říčka Botič.

19:17 - Vláda dnes kvůli záplavám vyhlásila nouzový stav. Platí pro celé území Čech s výjimkou Pardubického kraje. Kabinet zároveň uvolní 300 miliónů korun, řekl v České televizi premiér Petr Nečas.

18:21 - Primátor Ústí nad Labem Vít Mandík oznámil, že se večer budou zavírat ulice u Labe.

18:11 - Trvající deště zvýšily oproti sobotě hladiny řek v Karlovarském kraji. Třetí povodňový stupeň zatím ale není hlášený. Těsně pod ním je řeka Svatava v Kraslicích. Třetí povodňový stupeň platí ve středních Čechách na 9 místech - na Cidlině v Sánech, na Výrovce v Plaňanech, na Kocábě ve Štěchovicích, na Blanici v Louňovicích pod Blaníkem, na Sázavě v Nespekách, na Berounce ve Zbečně a v Berouně, ve Vraňanech na Vltavě a v Černošicích.

17:54 - Pražský dopravní podnik uzavře v pondělí od 5:00 úseky metra Dejvice - náměstí Míru, Smíchov - Českomoravská a Pražského povstání - Ládví. Informoval o tom dnes na tiskové konferenci. Metro tak bude v centru zcela mimo provoz. Kvůli uzavírce budou posíleny tramvajové a autobusové spoje.

17:40 - Pražská zoologická zahrada začala s evakuací zvířat. Gorily jsou v povodňové věži a do horní části zahrady pracovníci stěhují želvy, tapíry a další zvířata. Zoo je uzavřená.

17:35 -  Průtok Vltavy bude dále stoupat, večer by mohl dosáhnout 2000 kubických metrů za sekundu a v pondělí dokonce tří tisíc metrů. Při katastrofálních povodních v roce 2002 činil 5000.

Evakuace nemocnice Na FrantiškuVideo: Novinky

17:29 - Krizový štáb nedoporučil vyhlásit nouzový stav. Uvedl to ministr vnitra Jan Kubice s tím, že v případě potřeby ho lze vyhlásit do hodiny.

17:11 -  Kolem půl páté odpoledne se záchranářům po několikahodinovém pátrání podařilo najít v sutinách domku v Třebenicích druhé tělo.

16:56 - Plzeňský kraj vyhlásil po jednání krajské povodňové komise stav ohrožení kvůli velké vod, takže může rychle manipulovat s vodními díly Hracholusky na Plzeňsku a Nýrsko na Klatovsku. Výrazně prší jen na Tachovsku a Domažlicku, odkud tečou Radbuza a Mže.

16:44 -  Labe dosáhlo třetího stupně také v Děčíně.Vedení magistrátu vyzvalo obyvatele, kteří žijí v blízkosti Labe, aby si připravili evakuační zavazadla s tím, že večer budou v případě nutnosti evakuovány. Podle starosty města Františka Pelanta (ČSSD) se to může týkat tří rodin. O více informací si lidé mohou volat na linku 412 516 516, neboť webové stránky města kvůli velkému zájmy spadly.

16:09 - V Praze začala evakuace nemocnice Na Františku.[celá zpráva]

Náplavky u Čechova mostu v PrazeVideo: Novinky

15:56 - V Praze plynaři vyhlásili výjimečný stav. Plynaři odstavují část plynovodů, dodávky plynu byly přerušeny například v oblasti Novotného lávky.

15:54 -Hladina Labe by měla v Ústí nad Labem stoupnout v pondělí zřejmě až na 950 centimetrů. Labe se na „trojku“ vrátilo také v Hřensku na Děčínsku. „Je předpoklad, že nás do úterního rána postihne povodeň jen o metr menší než v roce 2002. To znamená, že všechny objekty budou zaplavené, prostě katastrofa,“ řekl Právu starosta obce Jan Havel.

15:42 - V Jihočeském kraji evidují hydrometeorologové na čtyřech místech extrémní povodňové ohrožení. Týká se to Bechyně na Lužnici a jejích přítoků Milevského potoka a Smutné. Hladina Lužnice v Bechyni vystoupila na výšku už téměř šesti metrů. Před polednem se přelila voda přes hráz na nádrži v Husinci.

15:24 - Kvůli hrozbě záplav se uzavřelo pro veřejnost pražské Klementinum.

15:18 - Rada hlavního města Prahy uvolnila 50 miliónů korun na mimořádná opatření spojená s povodní.

15:11 - Voda z Botiče zaplavila v pražských Záběhlicích autoservis. Podle informací Novinek se živel pustil také do sportovního centra Hamr.

Voda z Botiče zaplavila autoservisVideo: Jiří Forman, Novinky

15:07 - Stoupající Labe přimělo vedení obce Křešice na Litoměřicku postavit protipovodňovou stěnu, která by měla ochránit od případné zkázy zdejší rodinné domy. Místní mají s povodněmi neblahé zkušenosti, a tak sledují rozlévající se řeku s respektem. „Bojím se. Při poslední povodni před sedmi roky jsem měla doma vodu do výše dvou metrů, přišla jsem o veškeré vybavení,“ řekla Právu Jiřina Straková.

15:05 - Jedna z nejdramatičtějších situací, je v současné době v Bechyni na Táborsku. Řeka Lužnice tam během několika hodin vystoupala na výšku 585 centimetrů a lidi museli opouštět především domy u řeky. Znovu se jim vybavují povodně z předchozích let, cítí beznaděj.

„Není to jako v roce 2002, ale prognóza je špatná. Vypadá to, že řeka ještě o čtyřicet padesát centimetrů stoupne,“ řekl Právu odpoledne starosta Bechyně Jaroslav Matějka.

Povodeň v BechyniVideo: Právo

14:51 - V Praze bylo uzavřeno osm stanic metra, jimiž vlaky jen projíždějí, uzavřena je přestupní stanice Florenc.  Na trase C jsou dále uzavřeny stanice Nádraží Holešovice a Vltavská, na trase B pak Křižíkova, Invalidovna a Palmovka. Na trase A jsou uzavřené stanice Staroměstká a Malostranská.

14:41 - Na třetí povodňový stupeň stoupla hladina Labe v Ústí nad Labem, město začalo se stavbou protipovodňových stěn na Střekově. Znovu na třetím stupni je opět také Kamenice ve Hřensku a Mandava ve Varnsdorfu na Děčínsku. Stupeň ohrožení je i na Flájském potoce v Krušných horách. Mezi Děčínem a Benešovem nad Ploučnicí a u Moldavy na Teplicku spadly stromy na železniční trať, hasiči odstraňují i stromy ze silnic a čerpají vodu ze sklepů.

14:36 - Provizorní hráz přepaženého táborského rybníku Jordán před polednem praskla. Kvůli neustálému dešti a silnému přítoku z ostatních rybníků voda nejprve vystoupala nad úroveň hráze, která nevydržela tlak.

"Voda nyní odtéká dále do Tisemnického potoka. Nám nezbývá než čekat, jak se situace vyvine," řekl manažer projektu odbahnění Karel Hotový. Podle něj spodní část Jordánu, která byla prázdná, nyní vodu zadržuje. "Zatím nehrozí, že by se voda přelila přes hráz Jordánu a nekontrolovaně tekla dál," uvedl Hotový.

14:34 - Pro lidi, které už Botič vyplavil, chystá Praha 10 náhradní ubytování v třech místních základních školách. Zároveň se pro obyvatele na místo navážejí pytle s pískem.

14:22 - Už jen policejní hlídka prohledává břehy a okolí Hlásné Třebaně na Berounsku, kde se v sobotu v noci převrátili na raftu tři lidé, dva z nich jsou pohřešovaní. Rozvodněná Berounka neumožňuje, aby pokračovala velká pátrací akce s potápěči. Ráno oblast propátrával vrtulník.

14:10 - Pražský magistrát zvažuje uzavřít centrum pro dopravu.

14:08 - Hasiči v Praze přestávají čerpat vodu ze sklepů a soustředí se na záchranu lidí z oblastí ohrožených záplavami. Hasiči zároveň staví protipovodňové bariéry a připravují pytle s pískem na zastavení vody. Čerpaly vodu ze 190 domů.

14:05 - Český hydrometeorologický ústav vyhlásil na neděli extrémní stupeň povodňového nebezpečí pro několik krajů, platí od 12:10 do 15:10 pro Ústecký kraj, pro Středočeský a Jihočeský od 12:50 do 15:50 a pro Liberecký od 11:50 do 14:50.

13:56 - Panenský potok v Pertolticích na Liberecku dosáhl v poledne třetího povodňového stupně. Na druhém povodňovém stupni jsou Ploučnice, Lužická Nisa a Jeřice. Další tři řeky v Libereckém kraji hlásí první povodňový stupeň.

Evakuace domova důchodců v BotičiVideo: Jiří Forman, Novinky

13:40 - Ve 13:00 dosáhla Vltava v Praze třetího povodňového stupně, řekou protékalo 1510 metrů krychlových za vteřinu. Při katastrofálních povodních v roce 2002 Prahou protékalo až 5000 metrů krychlových za vteřinu.

13:35 - Premiér Petr Nečas v České televizi přislíbil pomoc: "Obávám se, že kulminace je ještě před námi. Žádný občan této republiky nezůstane sám, pomůžeme všude s odstraňováním škod.[celá zpráva]

13:21 - Krizový štáb Prahy 10 rozhodl o evakuaci domu pro seniory. „Vylívá se nám Botič. Musíme odvést 45 klientů a odpojit dům od elektřiny,“ řekl Právu místostarosta Bohumil Zoufalík.

13:18 - Do oblastí postižených povodněmi míří pomoc i z Olomouckého kraje. Více než čtyři desítky profesionálních i dobrovolných hasičů vyjely v neděli dopoledne z Olomouce na pomoc s výstavbou protipovodňových hrází v Praze.

"Jejich činnost na místě bude soustředěna převážně pro výpomoc při stavbě protipovodňových hrází a zábran, ale také pro případné další využití sil v případě zhoršení aktuální situace," řekl mluvčí krajských hasičů Zdeněk Hošák.

13:15 - Hudební divadlo Karlín kvůli preventivním protipovodňovým opatřením zrušilo nedělní vyprodané představení muzikálu Aida, které mělo začít v 15:00. Pracovníci divadla vyklízejí sklady v suterénu a přízemí.

12:57 - Tomáš Hudeček (TOP 09), který je pověřen výkonem funkce primátora, vyzval lidi, aby do Prahy nejezdili. Vltava se v hlavním městě držela kolem 12:30 těsně pod třetím povodňovým stupněm.[celá zpráva]

Foto: Jiří Ovčáček, Právo

Soutok Botiče a Vltavy v Praze na Výtoni v neděli ve 13:00.

12:54 - Přes provizorní hráz přepaženého táborského rybníku Jordán se valí voda, jejíž hladina vystoupila nad korunu provizorní hráze. Kvůli neustálému dešti a přítoku vody z okolních rybníků hrozí, že se hráz protrhne. Pracovníci nyní prokopávají hráz, aby případně předešli jejímu protržení.

Jordán je rozdělený na dvě poloviny kvůli projektu odbahnění. "Do dolní části Jordánu teď přibývá každou vteřinou deset až 13 kubických metrů vody," uvedl manažer projektu odbahnění Jordánu Karel Hotový. Odtud voda dále teče do Tisemnického potoka, který se vlévá do Lužnice. [celá zpráva]

12:47 - Trvající deště zvýšily oproti sobotě hladiny řek v Karlovarském kraji. Třetí povodňové stupně zatím ale nejsou hlášeny. "Srážkový úhrn je předpovídán kolem 30 milimetrů za 24 hodin, ale je tam ještě úzký pás oblačnosti s vysokou intenzitou srážek až k 70 milimetrům," uvedl mluvčí Povodní Ohře Jan Svejkovský s tím, že na menších tocích budou ještě určitě druhé a třetí stupně.

12:38 - K dnešním 12:00 Ředitelství silnic a dálnic evidovalo 65 neprůjezdných úseků, za dalších 30 minut se jejich počet zvýšil na 85. Na některých místech je vozovka zcela zaplavená vodou, jinde provoz znemožňuje bahno. Nejvíce kritických míst je momentálně na Berounsku, Benešovsku, Táborsku a Českobudějovicku.

12:31 - Už jen policejní hlídka dnes prohledává břehy a okolí Hlásné Třebaně na Berounsku, kde se v sobotu v noci převrátili na raftu tři lidé, dva z nich jsou pohřešovaní. Rozvodněná Berounka neumožňuje, aby pokračovala velká pátrací akce s potápěči.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miloslav Kalousek (TOP 09) v nedělních Otázkách Václava Moravce

12:30 - Ministr financí Miroslav Kalousek uvedl, že může okamžitě z krizového rozpočtu uvolnit miliardu korun, ale že to aktuálně není potřeba. [celá zpráva]

12:24 - Ve Středočeském kraji je přerušen provoz na třech úsecích. V Pardubickém kraji je zastaven kvůli počasí provoz na dvou tratích. V Královéhradeckém kraji se to týká jednoho úseku. V některých z nich jezdí vlaky alespoň po jedné koleji, někde dráhy zavedly náhradní autobusovou dopravu. [celá zpráva]

12:11 - Kvůli současné povodňové situaci v Čechách se dnes večer sejde k jednání vláda. Kabinet se mimořádně sejde v 18:00, řekl České televizi premiér Petr Nečas (ODS). Očekává, že projedná například pomoc armády. Dosavadní práci Integrovaného záchranného systému v postižených oblastech premiér hodnotí dobře.

Hudeček: Kvůli povodním bude nasazena i armádaVideo: Česká televize ČT24

12:08 - Tři toky v Libereckém kraji jsou v neděli dopoledne na druhém povodňovém stupni. Na Liberecku je stupeň povodňové pohotovosti na Panenském potoce v Pertolticích, na Českolipsku na Ploučnici a Libuňce.

12:00 - V hlavním městě kvůli zvýšené hladině Vltavy v současnosti nejezdí tramvaje přes Troju, a to mezi zastávkami Nádraží Holešovice a Ke Stírce. Další omezení závisí na vývoji situace. Praha 6 také zavřela Roztockou ulici, na které se rozlila voda v úseku od kruhového objezdu Kamýcká až do Roztok. Zvažuje se i uzavření silnice v Šáreckém údolí.

11:58 - Zřejmě přívalem prudkých dešťů a rozvodněných toků se strhala stráň u Osady u Třebenic u Prahy a s ní i chata. V ní v tu chvíli byla dvojice, jejichž totožnost ještě není známa. Žena je mrtvá, muže ještě nenašli.

Na místě zasahovali středočeští záchranáři, hasiči i poříční policie. „Mohu potvrdit úmrtí jedné ženy. V chatě měl být ještě muž, ale toho se bohužel ještě nepodařilo najít,“ řekla novinkám Tereza Janečková, mluvčí středočeské záchranky.

Evakuace lidí v HostivařiVideo: Jiří Forman, Novinky

11:55 - V Hostivaři voda omezuje dopravu v ulicích K Horkám a Pražská, kde hasiči evakuovali lidi z tamního hotelu. Problémy hlásí také Praha 6.

„Voda se rozlila na silnici Roztocká. Ta je od 10:15 hodin pro dopravu uzavřena a to v úseku od kruhového objezdu Kamýcká - Roztocká až do Roztok. Zvažuje se, že kvůli vodě bude uzavřena i silnice V Šáreckém údolí,“ uvedl mluvčí této městské části Adam Halmoši.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Pohled z pražského Karlova mostu na Vltavu a Kampu (vpravo) 2. června ráno.

Extrémní stupeň povodňového nebezpečí byl v neděli nad ránem rozšířen na Středočeský a Jihočeský kraj. Už v sobotu byl nejvyšší stupeň nebezpečí povodní vyhlášen v krajích Plzeňském, Karlovarském, Ústeckém a Libereckém. Premiér Petr Nečas podle informací Novinek rozhodl, že na pomoc bude nasazena i armáda. [celá zpráva]

DŮLEŽITÁ TELEFONNÍ ČÍSLA PŘI POVODNÍCH

Hl. m. Praha:

Povodňová a dopravní infolinka:

1234

Zelená linka:

800 123 003

Informace o dopravních opatřeních v Praze (Dopravní podnik hlavního města Prahy):

296 19 18 17

Středočeský kraj:

Krizová nonstop linka:

950 870 424

Ústecký kraj:

Krizová nonstop linka:

800 876 011

Jihočeský kraj:

Povodňová linka:

800 100 450

Další důležitá čísla:

Povodňová služba Ministerstva životního prostředí:

267 122 998

Povodí Labe:

494 088 725

Povodí Vltavy:

257 329 425

Povodí Ohře:

474 636 304

---------------------------------------

DŮLEŽITÉ INFORMACE NA INTERNETU:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám