Hlavní obsah

Nový primátor nebude mít gloriolu poloboha, říká šéf zastupitelů TOP 09

Právo, Petr Janiš
Praha

Průlomové jednání mezi pražskými TOP 09 a ČSSD se může odehrát v pondělí. Šéf zastupitelů TOP 09 Jiří Vávra, který je vedle radního pro kulturu Václava Novotného adeptem na primátorský post, podrobnosti nastínil v rozhovoru pro Právo. Odmítl, že by se TOP 09 snažila lovit v řadách ODS přeběhlíky přes dozorčí rady městských společností.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Vávra (TOP 09)

Článek

Budete případnou spolupráci s ČSSD na pražské radnici o víkendu probírat v nejužším vedení TOP 09?

V pražské TOP 09, čili klubu, který byl krajským výborem pověřen, aby vyjednával. V pondělí bude výstupy klub řešit na řádném zasedání.

Stačí k tomu, abyste rozhodovali, dvě schůzky s ČSSD, na nichž jste se neshodli? Neběží paralelní jednání?

Neběží. ODS, podotýkám, neustále mlčí kromě tiskového vyjádření. Pokud se s ČSSD sejdeme v pondělí ve 12 hodin, nemusíme skončit za hodinu. Klidně budete muset počkat do šesti či osmi večer nebo do půlnoci. Jsme si vědomi, že jednání musíme akcelerovat. Pokud bude potřeba, můžou se k vyjasnění jednotlivých otázek mimo pořad jednání sejít zástupci klubů.

Zaznělo, že výsledkem může být minimalistická varianta dohody s ČSSD. Vypíchli byste si několik bodů a zbytek by byl na divokém hlasování?

Nebylo by to divoké hlasování, to by bylo velmi odvážné. Každému hlasování by musela předcházet diskuse o podpoře toho či onoho bodu, což je samozřejmě pracné, ale nikoli nereálné. Vláda na podobném principu funguje více než rok a stále existuje. Neviděl bych to jako nepřekonatelný problém.

Co by se v oné minimální dohodě mohlo objevit?

Nechtěl bych předbíhat. Pro nás je ale klíčových pět základních cílů. Musíme vyřešit financování tunelu Blanka, dopravního podniku, dále protikorupční opatření, městský majetek a samozřejmě rozpočet, letošní i příští. Rozpočet pro rok 2014 musí mít výhled do dalších let a nedílnou součástí jsou strategické plány a jasné rozdělení kapitálových investic.

Jde o to, jaké akce mají být v jakém sledu prováděny, aby na to rozpočet stačil a abychom přitom investice dokončovali a skoncovali s věčně rozkopanými ulicemi. Ponechávají se v takovém stavu, či se za dva roky změní povrch, a pak se zjistí, že je třeba udělat dešťovou kanalizaci. Když je vše hotovo, dělá se splašková. Musíme se z toho začarovaného kruhu dostat.

Paralelní neveřejná jednání neběží ani s ODS?

Opravdu neprobíhají, nelovíme odpadlíky na základě odvolávání z dozorčích rad. Taková spekulace je úplná pitomost. Nedává smysl, abych například uplácel paní poslankyni Janu Černochovou tím, že jí nedám odměnu, které se v dozorčí radě Obecního domu zřekla, a vyhodím Petra Zemana z Prahy 13, který bral nehorázných 50 tisíc. Nepovažuju to za korupci, ale za snůšku nesmyslů.

Jak jste pokročili ve výběru kandidáta na primátora, jaká jsou kritéria?

Odvíjí se to hlavně od gescí. Primátor by měl vzejít z toho, jak budou kompetence rozděleny. Strašně rádi bychom se dopracovali do stavu, kdy primátor bude jenom jeden z radních, který řídí zastupitelstvo a radu. Neradi bychom opět vytvářeli gloriolu dalšího poloboha, který sám řídí město. To je nesmysl.

Primátor Bohuslav Svoboda měl v kompetenci hlavně finance. Bude je mít i primátor TOP 09?

Není to podmínka, finance může mít náměstek či radní. Pokud bychom se domluvili na nějakém tolerančním principu, je otázkou, jaký bude počet členů rady a výborů. Za předchozí koalice to bylo poněkud rozbujelé. Rádi bychom nastoupili cestu optimalizace nákladů.

Primátorské kompetence budou tedy užší?

Jasně. Primátor je jedním z radních, má nadstandardní protokolární povinnosti, ale to bych nezveličoval. Je to prostě jen práce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám