Hlavní obsah

Klaus vystoupí na konferenci ODS, poprvé od chvíle, kdy se s ní rozešel

Právo, Jan Martinek

Ideová konference jihočeské ODS v Českých Budějovicích v pondělí 20. května bude mít neobvyklého hosta - exprezidenta a bývalého předsedu strany Václava Klause. Neobvyklého proto, že to bude vůbec poprvé, co Klaus promluví ke členům ODS poté, co na kongresu v roce 2010 vrátil straně titul čestného předsedy.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus

Článek

Nyní ale v ODS rezonují hlasy, že by se měl „otec zakladatel“ se stranou opět sblížit. Spekuluje se i o možnosti, že by se příští rok postavil do čela kandidátky do Evropského parlamentu právě za ODS, což sám Klaus nevyloučil.

„Dlouhodobě jsme hledali možnost, jak by pan profesor Klaus mohl promluvit k členské základně. Považuji ho za člověka, se kterým bychom jako s otcem zakladatelem a tvůrcem ideových principů diskutovat měli,“ řekl Právu první místopředseda ODS a šéf jihočeské ODS Martin Kuba, ministr průmyslu a obchodu.

„Ideové debaty ODS potřebuje, členská základna po tom dlouhodobě volá. Tato konference byla dlouhodobě plánována a proběhla by i bez něj. Podařilo se ale najít volný termín v jeho diáři,“ sdělil Kuba s tím, že ideová konference měla být původně o zemědělství a regionálním školství. „Změnili jsme téma a poslechneme si názor pana prezidenta na vývoj ekonomiky v Evropě, a v kontextu toho i v České republice,“ dodal Kuba.

Termín nesouvisí s volbami

Ministr rovněž popřel, že by Klausovo vystoupení nějak souviselo s tím, že takřka přesně za rok proběhnou v ČR parlamentní, evropské i komunální volby. „Je to rozhodně náhoda. Snažíme se naplánovat tuto konferenci už půl roku,“ řekl Kuba.

Šéf senátního klubu ODS Jaroslav Kubera vidí Klausovu účast na konferenci ODS jako počátek exprezidentova sbližování se se stranou, kterou založil. „Vůbec nejde o to, že by se měl někam vrátit. Jeho spojení s ODS ale bylo dlouhodobé, a i když rozloučení nebylo optimální, neznamená to, že by to tak mělo být na věčné časy,“ řekl Právu Kubera.

Reklama

Výběr článků

Načítám