Hlavní obsah

DSA se chce u soudu bránit kvůli nařčením v Julínkově kauze

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Společnost DSA, která spolu se společností Alfa-Helicopter provozuje na většině stanovišť v České republice Leteckou záchrannou službu (LZS), se chce u soudu bránit kvůli údajně nepravdivým výrokům, které na její adresu padají v kauze exministra zdravotnictví Tomáše Julínka. Ten byl obviněn za to, že v roce 2008 uspořádal tendr na provoz LZS, což do té doby náleželo armádě a policii.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Záchranáři v akci

Článek

DSA se brání proti nařčení, že službu poskytovala mnohonásobně dráž než předchozí provozovatelé. Policie vypočetla škodu v Julínkově kauze na téměř 800 miliónů korun.

„Společnost DSA se rozhodla bránit proti lživým nařčením, že její služby jsou dvojnásobně dražší oproti policii, trestním oznámením a soudní cestou,“ informoval ve středu mluvčí společnosti Tomáš Zdechovský.

„Zveřejněné informace v médiích o nákladech na letovou hodinu jsou naprosto lživé a nepravdivé. Máme potvrzeno od armády, že jejich uvedené ceny skutečně zahrnují pouze část nákladů na provoz vrtulníků a nejsou v nich náklady na pořízení strojů nebo školení pilotů. To samé se týká i policie. Dříve, než někdo vypustil tuto zprávu, měl si ověřit skutečné provozní náklady na tuto službu,“ dodal.

Poškození dobrého jména

Společnost podle něj bude žádat po šiřiteli této zprávy omluvu a finanční kompenzaci za poškození dobrého jména. Případné vysouzené peníze chce věnovat na dětskou onkologii.

„Přímé náklady na letovou hodinu, v nichž je cena paliva a nutné údržby, účtuje společnost DSA ministerstvu zdravotnictví pouze ve výši necelých 18 000 korun. Částky, které se objevily v médiích, zahrnují veškeré náklady, tedy i trvalou pohotovost, což v částkách obsažených v cenách policie a armády není,“ dodal mluvčí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám