Hlavní obsah

Schwarzenberg ustoupil Klausovi, Forejt půjde do Vatikánu

Právo, dan

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg po dlouhém vzdorování Václavu Klausovi přistoupil na to, že se novým velvyslancem ve Vatikánu stane šéf hradního protokolu Jindřich Forejt. Schwarzenberg v pondělí na Hradě odevzdal seznam nominací na nové velvyslance.

Foto: Petr Horník, Právo

Jindřich Forejt

Článek

„Je s tím počítáno,“ řekl v rádiu Impuls Schwarzenberg na dotaz, zda navrhuje Forejta za velvyslance. Dodal, že to bude muset schválit vláda.

Přitom ještě před rokem řekl, že Forejta by do Vatikánu vyslal jen přes svou mrtvolu. „Podle mého názoru je Vatikán místo, kde všude v Evropě obyčejně jsou jmenováni seniorní diplomaté s velikou zkušeností, a nikoliv člověk, který nikdy na žádném diplomatickém postu nebyl,“ řekl Schwarzenberg.

Jak už psalo Právo, Schwarzenberg se k ústupkům chystal už na konci minulého roku, aby na oplátku prezident jmenoval některé jeho lidi na zajímavé ambasády.

Na jiné velvyslanectví nikdo z diplomatů nejde. „Moc se lidi netlačí do Moskvy,“ poznamenal Schwarzenberg.

S Klausem odchází z Hradu i jeho tajemník Ladislav Jakl, vicekancléř Petr Hájek i kancléř Jiří Weigel. Tomu nabídl Miloš Zeman, ať setrvá, ale Weigel volil raději odchod do Klausova institutu.

Reklama

Výběr článků

Načítám