Hlavní obsah

Ladislav Jakl

Foto: Milan Malíček, Právo
Článek

Bývalý prezidentský tajemník Václava Klause a později kandidát na hlavu státu je vystudovaným novinářem, který se ale angažoval v různých profesích. Je rovněž hudebníkem a znalcem piva.

Ladislav Jakl se narodil 17. prosince 1959 v Chebu, odkud se ve svých 20 letech přestěhoval do Prahy. Tam absolvoval Fakultu žurnalistiky na Karlově univerzitě.

Jakl se během života věnoval kromě novinařiny i řadě různých profesí. Od závozníka po vedoucího kulturního střediska.

Po revoluci se angažoval v politice coby poslanec České národní rady. Stal se rovněž vedoucím Úřadu Rady ČR pro rozhlasové a televizní vysílání.

Kandidát na prezidenta

S Václavem Klausem se Jakl sblížil po tzv. Sarajevském atentátu v roce 1997. Původně pracoval jako jeho poradce ve Sněmovně, od roku 2003 působil jako jeho prezidentským tajemník (ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky).

V roce 2012 se nechal slyšet, že by rád svého tehdejšího přímého nadřízeného ve funkci nahradil a oznámil kandidaturu na prezidenta republiky. Jako svého kandidáta jej zvolila Strana svobodných občanů.

Nepodařilo se mu však získat potřebný počet podpisů nutný pro podání oficiální kandidatury v přímé volbě prezidenta. Té se tak nezúčastnil a po jmenování Miloše Zemana prezidentem republiky následoval Václava Klause do jeho nově vzniklého institutu.

V roce 2018 kandidoval do Senátu jako nestraník za hnutí SPD. Jeho kandidaturu za hnutí SPD podpořil bývalý prezident Václav Klaus i Václav Klaus mladší, který však byl v té době členem ODS. Ta nominovala ve stejném senátním obvodu vlastního kandidáta, a Klausova podpora Jaklovi tak sklidila ve straně kritiku. V senátních volbách však Jakl neuspěl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ladislav Jakl

V březnu 2019 jej Poslanecká sněmovna PČR navrhla jako nominanta hnutí SPD do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. V tajné volbě porazil protikandidáta Milana Bouška.

V médiích na sebe Jakl upozornil v květnu 2019, kdy měl být dvakrát během dvou týdnů fyzicky napaden. Policii první incident nahlásili ošetřující lékaři po Jaklově návštěvě pohotovosti. O týden později Jakl uvedl, že byl napaden znovu.

Znalec piva a muzikant 

Jakl je nejen aktivním publicistou, ale také hudebníkem, hraje s kapelami Etal a Folimanka Blues. Je rovněž pokládán za znalce piva, kterému se podle svých slov věnuje teoreticky i prakticky.

Je členem dozorčí rady Divadla v Řeznické. V roce 2009 vydal knihu Rocker na hradě.

Jakl je rozvedený, ve střídavé péči vychovává syna.

Články k tématu