Hlavní obsah

ČSSD po vzoru Austrálie zvažuje drastické obaly cigaret

Právo, jov, jn

Soc. dem. zahájila vnitrostranickou diskusi na téma zavedení drastických vyobrazení důsledků kouření na sjednocených krabičkách cigaret po vzoru Austrálie. Největší opoziční strana soudí, že kromě cenové politiky je možné považovat tento způsob prevence za jednu z nejúčinnějších cest ke snížení počtu kuřáků.

Foto: Tim Wimborne, Reuters

V Austrálii se prodávají cigarety s obrázky ukazujícími následky kouření.

Článek

Dosavadní opatření v podobě varovných nápisů o škodlivosti kouření ČSSD považuje za nedostatečné a málo varující.

„ČR v boji proti aktivnímu i pasivnímu kouření dlouhodobě zaostává. Pravicová vláda ani ministr zdravotnictví v této problematice nepostupují s potřebnou razancí, daně na cigarety jsou čtyřikrát nižší než ve Velké Británii, protikuřácká zdravotní opatření nejsou dostatečná a vázne i dlouho slibovaná legislativa,“ uvedl včera stínový ministr zdravotnictví za ČSSD Jan Žaloudík.

V rámci soc. dem. vznikne pracovní skupina, která prozkoumá zákonné a časové možnosti zavedení jednotných obalů tabákových výrobků a jejich vyobrazení, určených pro trh v České republice.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Austrálii se začaly prodávat cigarety v krabičkách s drastickými záběry následků kouřeníVideo: Reuters

„Laxním přístupem ke kontrole tabáku ČR ve skutečnosti legitimizuje kouření především u mladé generace a krátkozrakou vidinou daňových příjmů podporuje prodej výrobků prokazatelně zdraví škodlivých,“ doplnil Žaloudík s tím, že soc. dem. má „zájem protikuřáckou politiku zásadně změnit a následovat tak ostatní země Evropské unie a vyspělého světa“.

Strana chce být aktivní v boji proti kouření

ČSSD se tak aktivně zapojuje do boje proti kouření. Vlamuje se ale vlastně do otevřených dveří, vždyť v Česku se tabákové výrobky nesmějí v médiích ani na billboardech propagovat už řadu let. Jejich zdanění neustále roste, a tím i cena.

Na horší časy se teď musí připravit i ti z kuřáků, kteří si cigarety balí sami z jemně řezaného levného tabáku.

Podle schválené novely zákona o spotřebních daních se daň na řezaný tabák do dvou let zvedne z 1400 na 1800 korun za kilogram, což je mnohem více, než od Česka požaduje EU. Ta jí stanovila na 47 eur, tedy 1175 Kč za kilogram.

Nejprodávanější dvacetigramové balení tabáku tak v České republice podraží z nynějších 52 na 63 korun a sociálně slabším kuřákům zřejmě nezbude než vyhledávat černý trh. Dražší o další čtyři koruny totiž budou i cigarety.

Anketa

Vadily by vám podobné obrázky na krabičkách od cigaret?
ano
31,7 %
ne
68,3 %
Celkem hlasovalo 4959 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám