Hlavní obsah

Za ozvučení jednání EU dají Dánové devětkrát méně než Vondrův tým

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyšetřování kauzy Promopro se sice v Česku v tichosti protahuje už déle než rok, stále ale přibývají důkazy o tom, že ozvučení českého předsednictví Evropské unii v roce 2009 bylo mnohonásobně předražené. Jak Právo zjistilo, Dánové, kteří předsedají Unii právě teď, hodlají za veškeré audiovizuální služby zaplatit maximálně 2,3 miliónu eur (asi 58 miliónů Kč).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS)

Článek

To je zhruba devětkrát méně, než firmě Promopro dala v ČR bez veřejné soutěže za stejný servis sekce pro předsednictví bývalého vicepremiéra pro evropské záležitosti a současného ministra obrany Alexandra Vondry (ODS). Celková odměna pro Promopro za ozvučení našeho předsednictví činila 525 miliónů korun.

Dánové proti Čechům výrazně ušetří. „Dodavatele audiovizuálních služeb pro předsednictví jsme vybrali prostřednictvím veřejného tendru. (Vítězná) nabídka pro požadované základní služby byla 8,6 miliónu dánských korun, tedy asi 1,15 miliónu eur,“ sdělila Právu Maria Egenseová z dánského ministerstva zahraničních věcí.

Jak dodala, v případě nepředvídatelných událostí může dánské předsednictví potřebovat více audiovizuálních služeb, celková cena za ně tak může být „o něco vyšší“. Další náklady si pak mohou vyžádat i některé separátní akce dánských ministerstev.

V Česku polovina peněz bůhví kam

„Celkem ale ozvučení předsednictví EU v Dánsku bude stát maximálně 2,3 miliónu eur. To je cílová cena za kompletní servis audio–video,“ řekl Právu jeden z oslovených subdodavatelů, který si nepřál být jmenován.

Podle něj se přitom počítá s tím, že vzhledem ke krizi, v níž se Evropa nachází, bude v rámci dánského předsednictví historicky nejvíce konferencí, kongresů a dalších doprovodných akcí.

Český stát podle závěrů šetření Finančního analytického útvaru ministerstva financí (FAÚ) vyplatil Promopru celkem 525 miliónů, což podle průměrného kurzu za poslední tři roky 25 Kč za euro představuje částku 21 miliónů eur.

Například Francie, která na konci roku 2008 předávala předsednictví EU Česku, přitom podle dobře informovaných zdrojů Práva utratila za všechny audiovizuální a současně některé další technické služby jen 11,2 miliónu eur. Za rozhazovačnost kritizovaní Řekové vyplatili za ozvučení svého předsednictví před devíti lety 9,6 miliónu eur, Portugalce přišlo technické zajištění veškerých akcí během jejich předsednictví v roce 2007 zhruba na 6,8 miliónu eur.

Analytici FAÚ loni spočítali, že na plnění státní zakázky pro firmu Promopro ve výši 525 miliónů Kč nebylo podle smlouvy použito minimálně 240 miliónů korun. Jak se později ukázalo, celková škoda pro český stát byla ještě o několik desítek miliónů vyšší.

Ze zakázky těžila i lesnická firma

Jak už dříve Právo informovalo, například za technické zajištění neformálního setkání ministrů spravedlnosti a vnitra evropské sedmadvacítky, jež se konalo 15. až 16. ledna 2009 v pražském Kongresovém centru, Promopro vyfakturovalo úřadu vlády celkem přes 90 miliónů.

Za jednoho z manažerů projektu si přitom firma účtovala 240 tisíc a dvoudenní technická pohotovost na telefonu měla stát přes 600 000 Kč. Dalších více než osm set tisíc k tomu Promopro fakturovalo za pohotovostní technické jištění přímo na místě.

Vondra se také několikrát odkazoval na pražskou návštěvu amerického prezidenta Baracka Obamy v rámci summitu EU–USA v dubnu 2009. Cenová kalkulace této akce sice není známa, nicméně zajištění audiovizuální techniky například pro dřívější summit Putin–Bush v Bratislavě vyšlo jen na 670 tisíc slovenských korun.

Peníze ze státní zakázky se rozpouštěly hlavně přes společnost NWDC, kterou si Promopro najalo za 378 miliónů Kč. Z ní například v roce 2009 odešlo z neznámých důvodů 135 miliónů korun na rakouské účty firmy Deeside Service, jejímž vlastníkem je společnost sídlící v daňovém ráji.

Přes 70 miliónů korun pak NWDC poukázala na účty společnosti Boreno Consulting, která je poté přeposlala lesnické firmě, společnosti s ručením omezeným KOM-Forest CZ. O něco menší částku od NWDC si pak rozdělily ještě další tři firmy.

Ticho po pěšině

Zhruba 116 miliónů z půlmiliardy, kterou stát pod dohledem Vondrových lidí za ozvučení a technické zajištění předsednictví EU zaplatil, vybralo podle informací týdeníku Euro několik lidí v průběhu roku 2009 v hotovosti. Majitelé Promopra, manželé Jaroslav a Milena Veselí, si část peněz od státu, zhruba 45 miliónů, převedli na své soukromé účty.

Přes všechna tato zjištění i důkazy, kdo nesl za prokazatelně zpronevěřenou státní zakázku hlavní odpovědnost, je i po roce od jejího vypuknutí v kauze Promopro ticho po pěšině. Někdejší šéf sekce pro předsednictví Vondra dál jakákoli pochybení odmítá a policisté, přestože hned podle několika zdrojů chtěli už na začátku loňského podzimu vznášet obvinění, čekají teď již několik měsíců na nespecifikované znalecké posudky.

„Dokud je neobdržíme, nepadne v té věci nějaké meritorní rozhodnutí. Nebudu však specifikovat, jaké posudky a o kolik jde,“ řekl Právu na začátku ledna ředitel protikorupční služby Tomáš Martinec s tím, že nebude ani upřesňovat lhůtu, do které by detektivové měli posudky dostat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám