Hlavní obsah

Vondra nabídl premiéru Nečasovi svoji rezignaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) v pondělí odpoledne na tiskové konferenci oznámil, že je připraven nabídnout premiéru Petru Nečasovi (ODS) k dispozici svou funkci.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS)

Článek

"Rozhodl jsem se nabídnout svou funkci plně k dispozici," uvedl Vondra s tím, že nechce bránit širším změnám v kabinetu.

"Podporuji vládu postavenou na trojkoaličním projektu," konstatoval Vondra s tím, že země potřebuje stabilní vládu a on nikdy nelpěl na funkcích. Vondra připomněl, že v posledních měsících byl pod stálým tlakem, který "oslaboval a podkopával" jeho reformní úsilí. V nadsázce uvedl, že z pozice ministra obrany se stal "mistrem sebeobrany", což podle jeho slov vyhovovalo všem, kterým se reformy nelíbily.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS)

Ze zdrojů ODS pochází zpráva, že Vondrovu demisi žádá i prezident Václav Klaus. Nečas Klausovi v pondělí odpoledne předal demisi ministra dopravy Víta Bárty (VV) a návrh na odvolání ministra vnitra Radka Johna a školství Josefa Dobeše (oba VV). Klaus přijetí demise podmínil existencí dalšího plánu. [celá zpráva]

Věci veřejné by odchod svých ministrů podpořily, pokud by ale s Vondrou odešel z vlády i ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) a ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS).

Kalousek: Je to vnitřní věc ODS

Podle prvního místopředsedy TOP 09 Kalouska je Vondrova demise vnitřní věcí ODS, která situace podle něj musí vyřešit sama. "Pan ministr teď něco řekl, pan premiér musí něco říct. Je to opravdu vnitřní věcí ODS a ODS si to musí vyřešit sama," řekl Kalousek ČTK. Kalousek již dříve prohlásil, že Vondra by měl kvůli kauze Promopro ze své funkce odejít.

Ohledně spekulací, že Vondra by mohl podmiňovat svoji rezignací stejným krokem i od něj, Kalousek odpověděl, že mu to nedává smysl. Podotkl, že on sám k podobnému kroku nemá důvod. "V jeho (Vondrově) případě se jedná o nějakou konkrétní kauzu, která není jednoduchá. Co se týče mě nebo jakéhokoli jiného ministra za TOP 09, mohu pouze říct, že chápu, že spoustě lidem vadí, že TOP 09 je jedinou koaliční stranou, která nemá žádný korupční skandál od voleb," prohlásil.

Vondra reaguje na kauzu Promopro. Nečas o Vondrovi v MF Dnes řekl, že je s ním na obraně sice spokojen, ale „je skutečností, že ho dohnala věc z jeho minulého politického působení“.

Vondrův odchod z vlády už dříve žádala TOP 09. Později uvedla, že jde o „ostudu“, kterou si ODS musí vyřešit sama.

Vondra tak bude po Pavlu Drobilovi již druhým místopředsedou ODS, který opustí svou ministerskou funkci.

Předsedkyně Sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová, která je na pracovní návštěvě v Lotyšsku, na dotaz Práva uvedla, že Vondrova nabídka rezignace na post ministra je „zásadní krok“, který by mohl pomoci premiéru Nečasovi v dalším vyjednávání o rekonstrukci vlády.

Vývoj na české politické scéně, který sleduje ze zahraničí, je podle Němcové turbulentní. „Je pravda, že je to velmi překotný, dramatický, turbulentní vývoj. Myslím si, že i politická scéna by potřebovala alespoň den, dva na to, aby si srovnala v hlavě další kroky. Minimálně na to, aby se v klidu sešly poslanecké kluby nebo K9,“ doplnila Němcová.

Anketa

Měl by premiér Nečas Vondrovu rezignaci přijmout?
Ano
91,7 %
Ne
8,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 14756 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám