Hlavní obsah

Falešných podpisů pod peticí kandidátky do Senátu je nejméně deset

Právo, jov

Nezávislá kandidátka do Senátu na Praze 6 Lucie Ramnebornová v pátek připustila, že falešných podpisů pod peticí na podporu její kandidatury je víc. Hovoří až o deseti případech. Ramnebornová se rozhodla podat trestní oznámení a také se omluvila.

Článek

„Ukazuje se, že k mé podpoře na petičních arších se úmyslně připojili lidé s falešnou identitou. Pouze díky tomu, že jsem adresným dopisem oslovila svoje podporovatele z podpisových archů, se ukázalo, že jsme se stali já a další lidé z mého volebního obvodu obětí trestného činu,“ uvedla Ramnebornová v tiskovém prohlášení.

Na dotaz Práva sdělila, že se jí v souvislosti s případy falešné identity ozvalo maximálně deset lidí. Vzhledem k tomu, že pod peticí figuruje zhruba 1500 popisů, Ramnebornová se neobává, že by to mohlo ohrozit platnost její kandidatury do Senátu.

Podle ředitele odboru všeobecné správy ministerstva vnitra a člena Státní volební komise Václava Henycha je v takových případech arbitrem jedině soud, který by o věci rozhodoval, pokud by po volbách obdržel příslušný podnět.

„Všem, kteří jsou poškozeni, se omlouvám, že prostřednictvím mojí osoby byli vtaženi do špinavé politické hry. Slibuji, že udělám maximum pro to, aby viníci byli odhaleni a co nejpřísněji potrestáni, neboť toto jednání útočí na samotnou podstatu demokracie a likviduje nepohodlnou politickou konkurenci,“ uvedla Ramnebornová s tím, že se rozhodla podat trestní oznámení.

Kauzu bude řešit i šéfka tiskového oddělení KSČM Věra Žežulková, jejíž falešný podpis pod peticí podporující Ramnebornovou figuruje. „Považuji to za hrubé zneužití mých osobních údajů a budu zvažovat další kroky. Nejde mi jen o to, že mého jména – a možná nejsem jediná – bylo zneužito pro podporu kandidáta ve volbách, ale především mě zajímá, kdo mé osobní údaje k tomuto účelu poskytl,“ sdělila ve čtvrtek Žežulková.

Redakci deníku Právo v pátek kontaktovali někteří z těch, kteří obdrželi od Ramnebornové osobní děkovný dopis, a přitom stejně jako Žežulková ve skutečnosti petici nepodepsali. „Není to ojedinělá věc,“ řekl Právu jeden adresátů David Miler s tím, že dopis přišel podle jeho poznatků více lidem. Dodal, že ho to nepobouřilo, list zahodil, pozastavil se ale nad tím, že má Ramnebornová jeho osobní údaje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám