Hlavní obsah

Kandidátku do Senátu obvinili z falšování podpisu pod peticí

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezávislá kandidátka do Senátu na Praze 6 Lucie Ramnebornová čelí obvinění, že ona nebo její spolupracovníci zfalšovali podpis pod peticí, která ji umožnila podat kandidaturu. Jde přitom o falešný podpis šéfky tiskového oddělení KSČM Věry Žežulkové.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

"Na moji domácí adresu, přímo na mé jméno, mi byl začátkem tohoto týdne doručen dopis, v němž mi nezávislá kandidátka do Senátu Lucie Ramnebornová děkovala za podporu, která jí umožnila kandidovat. Tento dopis mám k dispozici,“ sdělila ve čtvrtek Žežulková Právu.

Znění dopisu v ní vzbudilo podezření, a proto se rozhodla u odpovědné pracovnice úřadu Prahy 6 ověřit, zda nebyly zneužity její osobní údaje.

„Nyní mi bylo telefonicky potvrzeno, že se tak skutečně stalo a že na petičním archu je sice uvedeno mé příjmení nepřesně, ale se správnou adresou i rodným číslem a jakýmsi podpisem. Žádný petiční arch této kandidátky jsem pochopitelně nepodepisovala, což lze jistě snadno grafologickým porovnáním mého podpisu ověřit,“ prozradila výsledek svého pátrání Žežulková. Hodlá se kvůli tomu bránit a zjistit, kdo údaje poskytl.

Zneužití osobních údajů

„Považuji to za hrubé zneužití mých osobních údajů a budu zvažovat další kroky. Nejde mi jen o to, že mého jména – a možná nejsem jediná – bylo zneužito pro podporu kandidáta ve volbách, ale především mě zajímá, kdo mé osobní údaje k tomuto účelu poskytl,“ uvedla.

Ramnebornová byla ve čtvrtek informací překvapena. „Nevím o tom vůbec nic. Abych pravdu řekla, podpisy jsem sbírala sama s hosteskami. Máme těch podpisů nějakých šestnáct set. Získala jsem tu petici naprosto jasně,“ řekla ve čtvrtek na dotaz Práva. „Musí se to samozřejmě prověřit,“ doplnila Ramnebornová.

Kandidátka se podivila, že se kauza dostala na světlo těsně před volbami. „Vnímám to, že to také může být určitý politický nátlak,“ sdělila.

Petice je pro ty, kdo chtějí do Senátu kandidovat jako nezávislí, klíčová. Nezávislý kandidát totiž musí k přihlášce připojit právě petici podporující jeho kandidaturu, která musí být podepsána alespoň tisícem oprávněných voličů z volebního obvodu, kde kandidát kandiduje, a to s uvedením jejich jména, příjmení, rodného čísla a trvalého bydliště.

Reklama

Výběr článků

Načítám