Hlavní obsah

ODS má v plánu udělat ze zneužívání sociálních dávek trestný čin

Právo, Novinky, jim, luk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V závěru kampaně ODS před senátními a komunálními volbami prohlásil kandidát na starostu Litvínova Daniel Volák, že by jeho strana ráda prosadila, aby se ze zneužívání sociálních dávek stal trestný čin. Podle něj není možné za současného stavu zneužívání zabránit. Že je to názor většiny v ODS, pak novinářům potvrdil i premiér Petr Nečas.

Foto: Milan Malíček, Právo

Závěr volební kampaně ODS za přítomnosti šéfa vlády Petra Nečase, předsedkyně Sněmovny Miroslavy Němcové a kandidáta na primátora Bohuslava Svobody.

Článek

Volák si stěžoval, že v Litvínově panuje složitá situace a vysoká nezaměstnanost. Za současného stavu je zneužití sociální dávky chápáno jako podvod, ale podle Voláka těžko postižitelný.

Nečas novinářům po tiskové konferenci řekl, že nápad učinit ze zneužívání sociálních dávek speciální trestný čin sdílí většina občanských demokratů a hodlá jej v budoucnu prosazovat i na vládní úrovni. Připustil však, že v rámci koalice o tom s partnery z TOP 09 a VV ještě nejednal.

Sobotka: Nečas se příblížil Dělnické straně

Úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka ve čtvrtek označil plán ODS na zavedení trestného činu zneužívání sociálních dávek za nezodpovědné předvolební strašení sociálně slabých a postižených obyvatel. „Ještě nikdy nebyl premiér Nečas blíže rétorice Dělnické strany či Republikánů Miroslava Sládka. V honbě za hlasy překročil mez, za kterou by se slušný demokrat nikdy neměl dostat. Co bude považováno za zneužití dávky? Jaká bude trestní sazba? Kolik lidí půjde sedět? Nevíme,“ uvedl Sobotka v tiskovém prohlášení.

Podle lídra soc. dem. nemá premiér plán projednán ve vládní koalici, s opozicí a veřejností.

Vzestup Řápkové

Radikální postup proti příjemcům sociálních dávek razila například primátorka Chomutova Ivana Řápková. Radnice pod jejím vedením vyslala na své dlužníky exekutory přímo na úřad práce, kde jim odebírali dávky rovnou poté, co jim je úředník předal. Vyvolala tak obrovskou vlnu nevole, proti se postavil úřad ombudsmana, ministr pro lidská práva a menšiny, aktivisté a právníci jako například nynější mistr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Obyvatelé města ale její krok vítali.

Tou dobou se navíc začala projevovat první vlna xenofobních nálad, kterou odborníci spojovali s dopady ekonomické krize. Radnice svůj postup přehodnotila, Řápkovou si letos na jaře zvolili ústečtí voliči do parlamentu.

Reklama

Výběr článků

Načítám