Hlavní obsah

Čechům se nelíbí, že ženy berou méně než muži

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři čtvrtiny národa se domnívají, že ženy zastávající stejné pozice jako muži, dostávají oproti nim výrazně nižší plat. Internetový průzkum agentury SANEP zároveň odhalil, že takovou diskriminaci lidé pokládají v českých podmínkách za neopodstatněnou, přičemž bezmála dvě třetiny respondentů vyjádřily jasný nesouhlas se současným stavem.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Bezmála tři čtvrtiny Čechů si myslí, že obě pohlaví jsou si, co se týče pracovních schopností, rovnocenná.

Dvě pětiny dotázaných jsou ovšem podle průzkumu neochvějně přesvědčeny, že ženy dostávají výrazně nižší mzdu než muži, ačkoli vykonávají stejnou práci. „Spíše“ souhlas s tím pak deklarovalo dalších 35 procent respondentů.

Že k tomu neexistuje objektivní důvod, rozhodně vyjádřilo 63 procent lidí a ne zcela jistě se s tím ztotožnilo dalších 14 procent. Dvě pětiny ale podle průzkumu věří, že rozdíly se budou v blízké budoucnosti postupně stírat.

Více než dvě třetiny respondentů si kromě toho myslí, že v Česku existuje i více typů diskriminace než osob něžného pohlaví ve vztahu k zaměstnání.

Téměř tříčtvrtinová většina lidí se rovněž domnívá, že by situaci měla regulovat Evropská komise.

Poměr odpovědí k platové diskriminaci žen podle SANEP (v %)
Domníváte se, že v České republice existuje platová diskriminace žen, tedy že pracující ženy, které zastávají stejný post jako muži, dostávají ve srovnání s mužskými protějšky výrazně nižší plat?
AnoSpíše AnoNeSpíše NeNevím
40,535,29,795,6
Je podle Vašeho názoru opodstatněné, pokud ženy, které zastávají stejný post jako muži, jsou oproti mužským protějškům ohodnoceny výrazně nižším platem?
AnoSpíše AnoNeSpíše NeNevím
8,28,663,6145,6
Zastáváte názor, že ve vztahu k výkonu a efektivity práce jsou obě pohlaví rovnocenná?
AnoSpíše AnoNeSpíše NeNevím
50,122,811,88,86,5
Domníváte se, že se rozdíl mezi platy mužů a žen se stejnými posty, který může činit až několik tisíc korun, bude v blízké budoucnosti snižovat?
AnoSpíše AnoNeSpíše NeNevím
25,614,211,925,223,1
Je podle Vašeho názoru správné, aby Evropská komise přijala opatření, která by ve svém konečném důsledku napomohla ke snížení platových rozdílů mezi muži a ženami?
AnoSpíše AnoNeSpíše NeNevím
47,225,413,110,83,5
Domníváte se, že v ČR existuje i jiná než platová diskriminace žen?
AnoSpíše AnoNe SpíšeNeNevím
40,928,212,68,49,9

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám