Hlavní obsah

Vláda schválila snížení mezd politiků a soudců do roku 2014

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vláda ve středu schválila návrh na snížení platů ústavních činitelů včetně soudců a státních zástupců. Podle předloženého návrhu se mají jejich mzdy v do roku 2014 snížit oproti současnosti o pět procent. U soudců mají klesnout pouze pro příští rok, informovala mluvčí MPSV Viktorie Plívová s tím, že byly do návrhu zaneseny pouze drobné změny.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas s ministrem obrany Alexandrem Vondrou

Článek

U soudců se má podle návrhu platový základ snížit na 54 005 korun. Pak se vrátí na úroveň platové základny z roku 2009, tedy 56 849 korun. Mzda soudců se odvíjí od základu násobeného koeficientem podle dosažené praxe a pozice, kterou zastávají. O platy soudců se zákonodárci léta se soudci přou, tentokrát návrh oddělil jejich platy od výpočtu platů politiků. Soudcům se ani tentokrát návrh nelíbí a nesouhlasí s ním ani státní zástupci.

U poslanců, senátorů a ministrů se platy sníží o pět procent na celé volební období, čili do roku 2014. Vycházet se u nich ovšem má z letošních mezd, které jsou oproti roku 2009 nižší o čtyři procentní body. Jejich platová základna má být podle návrhu na úrovni 51 844 korun. I u nich se při výpočtu platu základna násobí příslušným koeficientem podle vykonávané funkce.

Ústavní soud již letos snížit plat odmítl 

Ústavní soud letos odmítl plánované snížení platů justičních pracovníků o čtyři procenta s tím, že v posledních letech jim už mzda snižována byla a další krácení výdělků by ovlivnilo kvalitu jejich práce.

Snížení platů také podmínili solidaritou, v jejímž rámci by mzdy klesly i v ostatních sektorech státní správy. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) tehdy kritizoval, že soudci si nechtějí sáhnout na platy stejně jako zákonodárci. Soudci však již dříve také připomínali, že na rozdíl od zákonodárců, kteří například zasedají v dozorčích radách, nemohou mít žádný vedlejší příjem.

Mise v Afghánistánu posílí

Vláda také schválila rozšíření mise v Afghánistánu. Příští rok by do asijské země mělo vyjet až 720 vojáků, v roce 2012 by to mělo být až 640 lidí.

„Vláda schválila působení sil a prostředků v zahraničních operací na roky 2011 a 2012 s výhledem na rok 2013. Zatímco budeme utlumovat vojenskou přítomnost v Kosovu, mírně navýšíme misi v Afghánistánu,“ uvedl premiér Nečas.

Podle ministra obrany Alexandra Vondry se kabinet rozhodl změnit koncepci plánování misí. „Tentokrát poprvé navrhujeme formulaci 2-1, tedy mandát na dva roky s výhled na rok místo 1-2, jak tomu bylo dosud. Chceme tím zavést plánování a vyhnout se improvizacím pod tlakem okolností,“ uvedl Vondra.

„Plánujeme určité navýšení proto, abychom o to dříve mohli v budoucnosti mohli naši přítomnost snižovat. Chceme zintenzívnit činnost tak, aby správa země mohla být co nejrychleji a nejúčinněji předána afghánské vládě,“ vysvětlil ministr.

Vondra doplnil, že se Češi v Afghánistánu působit ve čtyřech oblastech – bude pokračovat ochrana provinčního rekonstrukčního týmu v Lógaru, výcvik afghánských bezpečnostních sil v provincii Vardak, působení na kábulském letišti a nasazení transportních vrtulníků a nasazení jednotky speciálních sil pod hlavičkou NATO.

Náklady na misi v Afghánistánu v příštím roce budou činit 1,896 miliardy korun, upřesnil Vondra.

„Pro rok 2012 také plánujeme, že se česká armáda bude ještě jednou účastnit ochrany vzdušného prostoru baltských zemí, jako tomu bylo před dvěma lety,“ dodal Vondra.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám