Hlavní obsah

ČSSD touží po pomoci VV při ustavení komise k armádním zakázkám

Právo, jov
Aktualizováno

Soc. dem. se bude snažit získat podporu vládních Věcí veřejných (VV) pro vznik poslanecké vyšetřovací komise k armádním zakázkám. Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka by rád s VV jednal na úrovni vedení poslaneckých klubů v nejbližších dnech.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bohuslav Sobotka s kolegy z vedení ČSSD Lubomírem Zaorálkem (vpředu) a Michalem Haškem (vzadu)

Článek

Sobotka v pondělí na tiskové konferenci v Lidovém domě oznámil, že tento týden soc. dem. podá do rukou předsedkyně Sněmovny Miroslavy Němcové (ODS) žádost o svolání mimořádné schůze poslanců k armádním zakázkám, jejíž součástí bude právě návrh na zřízení vyšetřovací komise.

Lídr soc. dem. přitom míní, že je „jistá naděje“ na vznik vyšetřovacího týmu. Sází na podporu VV. Bez nich totiž nemá opozice, tedy ČSSD a KSČM, šanci záměr prosadit.

„Myslím si, že pokud VV před volbami deklarovaly, že budou bojovat s dinosaury, tak si nedokážu představit, že by nechtěly bojovat s politickými dinosaury na ministerstvu obrany. Je to jedno z klíčových témat, kvůli kterým tato strana získala podporu voličů před volbami. Pevně věřím, že strana VV podpoří snahu soc. dem. o vznik této vyšetřovací komise,“ uvedl Sobotka.

Bárta: Komise jsou bezpohlavní záležitost

Ministr dopravy Vít Bárta (VV) sdělil, že k návrhu ustavit komisi není ve straně jednotný názor, vedení véčkařů o tom budou diskutovat v úterý.

„Osobně však instituty vyšetřovacích komisí považuji za bezpohlavní záležitost, obzvlášť když je iniciuje dinosaurus jménem Sobotka. Doufám, že pochybnosti o rozpočtu ministerstva obrany povedou k jeho minimalizaci, protože to omezí prostor pro korupci,“ řekl Právu Bárta.

Šéfka poslanců VV Kristýna Kočí na dotaz Práva uvedla, že se vedení jejich klubu bude zabývat mimořádnou schůzi a komisí na svém úterním jednání, kde také zaujme stanovisko. Výzvu k podpoře vzniku komise adresoval lídr soc. dem. i občanským demokratům.

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) ale nápad ČSSD v neděli odmítl. [celá zpráva]

Míní, že mimořádná schůze ničemu nepomůže a půjde jen o divadlo v režii opozice. Navíc upozornil, že už koná, nařídil hloubkovou kontrolu v sekci vyzbrojování ministerstva obrany a také forenzní audit.

Schůze by mohla být příští úterý

Mimořádná schůze by se podle Sobotky mohla konat například v úterý 21. září, kdy začíná řádné jednání dolní komory. Stanovení termínu je ale v rukou Němcové. Úřadující šéf soc. dem. se nebrání tomu, aby se poslanecká komise zabývala armádními zakázkami od vzniku ČR, tedy od roku 1993.

Zaměřit by se měla podle Sobotkových představ na nákupy, které neprošly standardním výběrovým řízením. Pokud by se mimořádná schůze neuskutečnila, a tím i padl návrh na vznik vyšetřovací komise, chce téma armádních zakázek ČSSD řešit na půdě sněmovního výboru pro obranu.

Na úterý 21. září chce soc. dem. také navrhnout nový bod řádného jednání Sněmovny, kdy by se debatovalo o situaci zaměstnanců veřejného sektoru a problematice hrozícího poklesu platů. Podle Sobotky by debata o platech časově navázala na demonstraci zaměstnanců veřejného sektoru, která je plánována také na úterý 21. září.

Reklama

Výběr článků

Načítám