Hlavní obsah

Poslanci chtěli omezit funkce, teď se o místa hádají

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Chtěli šetřit, teď se hádají. Řeč je o poslancích, kteří na začátku volebního období slíbili, že omezí počet sněmovních funkcionářů. Už nyní ale má v dolní komoře zhruba polovina poslanců nějakou funkci a souboj o nové vstoupil do další fáze. Běží o ustavování podvýborů a s tím spojených funkcí jejich předsedů a místopředsedů.

Foto: Petr Horník, Právo

Článek

Na počtu funkcionářů by nebylo nic zvláštního, pokud by ovšem různé posty nebyly spojeny s až desetitisícovými příplatky.

Ačkoli koalice ODS, TOP 09 a VV přišla s návrhem, že každý výbor by měl mít pouze tři podvýbory, už včerejšek naznačil, jak těžké bude tento slib dodržet. Ve výboru pro obranu a bezpečnost spojili síly poslanci ODS a soc. dem. a prosadili proti komunistům, TOP 09 a véčkařům ustavení šesti podvýborů. Navrhl to místopředseda výboru Jan Vidím (ODS).

Pět podvýborů ustavili v uplynulých dnech také poslanci školského výboru. Ostatní výbory teprve debata na toto téma čeká.

Argumentem odpůrců většího počtu podvýborů pak je fakt, že mnohé se v minulosti vůbec nescházely, nebo třeba jen jednou, dvakrát ročně, přičemž jejich šéfové pobírali tučné měsíční příplatky.

Kolik berou (bez náhrad)
poslanec58 944
předseda výboru, komise a delegace83 040
předseda podvýboru, místopředseda výboru71 040
místopředseda podvýboru65 000
předseda komory158 304
místopředseda komory112 512

Argument je stejný: při velkém počtu členů výborů nelze projednat detailně různé otázky, proto jsou podvýbory důležité. „Neumím si představit, že bychom probírali všechny věci ve výboru, to bychom tady seděli čtrnáct dnů bez přestávky,“ tvrdí například předseda branného a bezpečnostního výboru František Bublan (ČSSD).

„Předseda? Je to jen 9000 korun navíc“

„Předseda podvýboru je jen osm, devět tisíc korun navíc,“ poznamenal ve čtvrtek při jednání branného a bezpečnostního výboru Martin Pecina (ČSSD). Zmýlil se. Plat předsedy podvýboru činí 71 040 Kč hrubého měsíčně, zatímco základní plat poslance bez příplatků je 58 944 korun.

Do hádek kolem počtu podvýborů se včera vložil i organizační výbor, v jehož čele sedí předsedkyně komory a místopředsedové. Výbor trvá na tom, že by každý z výborů měl mít pouze tři podvýbory.

„Pokud některý z výborů bude chtít více podvýborů, musí si dohodnout s jiným výborem, zda mu je nepřepustí ze svého počtu,“ popsal Právu politické kupčení místopředseda komory Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Organizační výbor chce navrhnout, aby Sněmovna v tomto smyslu přijala usnesení, které by bylo pro všechny závazné. Usnesení o maximálním počtu podvýborů přitom měla už minulá Sněmovna, avšak v průběhu volebního období se změnilo a podvýbory rostly jako houby po dešti. Kvůli tomu se funkcionáři s příplatky přemnožili natolik, že bez funkce, a tudíž bez příplatku bylo jen pětatřicet poslanců ze dvou set.

Tomu chce nové vedení dolní komory zabránit, a proto prosazuje, aby funkce předsedů podvýboru zastávali místopředsedové výborů. Platí totiž, že i kdyby měl poslanec deset funkcí, má nárok pouze na jeden příplatek. Ten nejvyšší. Příplatek místopředsedy výboru a předsedy podvýboru je stejný.

Jenže ani tak se počet sněmovních funkcionářů nijak výrazně nesníží. Nárok na více než pětitisícový příplatek má i místopředseda podvýboru.

A rozdělování funkcí tím nekončí. Na řadu přijdou ještě šéfové sedmi sněmovních komisí a pěti stálých delegací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám