Hlavní obsah

Gandalovič je kandidátem na post velvyslance v USA

Právo, dan, luk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Českým velvyslancem v USA by se mohl stát bývalý místopředseda ODS, exministr pro místní rozvoj a zemědělství Petr Gandalovič (45). Ve čtvrtek to naznačili ministr zahraničí Karel Schwarzenberg i premiér Petr Nečas.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Petr Gandalovič

Článek

„Pan Gandalovič je zkušený diplomat, do aktivní politiky si vlastně odskočil z diplomacie,“ řekl novinářům Nečas.

Schwarzenberg potvrdil, že Gandalovič je ve hře. „Je to kandidát, o kterém mluvíme. Na místě generálního konzula v New Yorku (1997 až 2002) se osvědčil,“ řekl Právu Schwarzenberg. Dodal, že zájemců je více: „Na takový post se všichni derou.“

Jeho předchůdce Jan Kohout mezi nimi není. „Výslovně mi řekl, že o místo velvyslance v USA nemá zájem,“ podotkl Schwarzenberg. Kde bude Kohout sloužit, podle ministra není ještě rozhodnuto. Kohouta chválil i Nečas.

S diplomatickou kariérou za této vlády nemůže počítat bývalý šéf KDU-ČSL Cyril Svoboda, který pomýšlel na velvyslance u OSN. „On nikdy nebyl diplomat, dělal jen náměstka a ministra. Je málo míst a hodně mladých, vzdělaných kariérních diplomatů,“ řekl Schwarzenberg.

Reklama

Výběr článků

Načítám