Hlavní obsah

Vlček podal demisi a končí ve Sněmovně

Novinky, jas
Praha
Aktualizováno

Miloslav Vlček v pátek strávil poslední den ve funkci předsedy Sněmovny. Jak minulý týden slíbil, vzdal se k dnešnímu datu jak předsednického postu, tak poslaneckého mandátu. Vlček skončil po kauze s nejasnou půjčkou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miloslav Vlček

Článek

"Pan předseda Vlček podal k dnešními dni demisi," potvrdila v pátek Novinkám jeho mluvčí Kristýna Landová s tím, že tak učinil již o den dříve.

Kompetence tak přejdou na místopředsedkyni Miroslavu Němcovou z ODS. Podle Landové se tak stane bez jakýchkoliv ceremonií.

Vlček minulý týden přiznal, že porušil zákon, když vracel miliónovou půjčku svému asistentovi v hotovosti. Zároveň se přiznal, že lhal o svém exporadci Petru Vrtalovi, když tvrdil, že jej nezná. [celá zpráva]

Prohlášení Miloslava Vlčka
Praha 30. dubna (ČTK) - Prohlášení Miloslava Vlčka, který dnes odstoupil z funkce předsedy sněmovny a vzdal se také poslaneckého mandátu.K dnešnímu dni jsem rezignoval na funkci předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR a vzdal se svého poslaneckého mandátu.Rád bych přitom zdůraznil, že důvodem mojí rezignace není to, že bych vědomě přispěl ke zneužití nějaké dotace či že bych vědomě porušil zákon.Odcházím z vlastní vůle, abych očistil své jméno, pověst Poslanecké sněmovny, ale také pověst České strany sociálně demokratické. Věřím, že v případě obou mediálních kauz dojde k vysvětlení a všechny případné nepravosti budou náležitě napraveny a bez výjimky potrestány.Děkuji všem, kteří ve mně stále vidí slušného člověka, který se jen pod tlakem a z neobratnosti zachytil do sítí utkaných některými médii.Děkuji také všem novinářům, kteří z toho nedělali senzaci a snažili se veřejnosti poskytovat objektivní informace založené na ověřených faktech.Již dne 15. srpna 2006 jsem první místopředsedkyní Poslanecké sněmovny stanovil paní Miroslavu Němcovou, na kterou dnešním dnem přecházejí příslušné pravomoci související s funkcí předsedy Poslanecké sněmovny.

Zřejmě posledním Vlčkovým počinem v čele Sněmovny tak bylo přijetí dosavadního zákonodárce za ODS Daniela Reisiegela, který nastupuje do kolegia Nejvyššího kontrolního úřadu a do rukou Vlčka skládal slib.

V poslaneckých lavicích nahradí Reisiegela advokátka Klára Slámová. Ta však již dříve vystoupila z ODS a nyní kandiduje ve sněmovních volbách jako jednička za stranu Jany Bobošíkové Suverenita

Reklama

Související články

Vlček odešel z politiky

Předseda Sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) ve čtvrtek rezignoval na svoji funkci šéfa dolní komory parlamentu, složil poslanecký mandát a vzdal se i místa na...

Výběr článků

Načítám