Hlavní obsah

Vlček přiznal, že porušil zákon. Předal milión v hotovosti

Praha
Aktualizováno

Předseda Sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD), třetí nejvyšší ústavní činitel v zemi, přiznal, že porušil zákon, když vracel více než milión korun svému asistentovi Zdeňku Klapkovi v bankovkách. Po středeční tiskové konferenci, kde se omluvil za lhaní a ČSSD zamítla novinářům jakékoli otázky na Vlčka, vydal tiskovou zprávu, v níž se omluvil i za přestupek praní špinavých peněz.

Vlček přiznal záměrnou lež o svém poradciVideo: ČTK

 
Článek

Vlček přiznal, že se dopustil přestupku, když Klapkovi vracel půjčku 1,1 miliónu v hotovosti. Stalo se to před pěti lety a už tehdy platil zákon o omezení hotovostních plateb. Šéf Sněmovny dříve tvrdil, že v době poskytnutí ještě neexistovala podmínka bezhotovostního styku při transakcích nad půl miliónu korun.

„Vypůjčené peníze jsem Z. Klapkovi vracel v dobré víře, že se nejedná o žádné porušení zákona. Za takovéto pochybení se veřejnosti omlouvám a jsem připraven nést případné sankce, které vyplývají z příslušného zákona,“ uvedl Vlček. Již dříve řekl, že peníze byly určeny pro někoho jiného, sám byl prý jen prostředníkem.

Omluvil se a pohrozil žalobami

Vlček na tiskové konferenci se ve středu rovněž přiznal, že lhal o svém exporadci Petru Vrtalovi, ale z čela kandidátky v Olomouckém kraji neodstoupí. Svůj odchod z politiky podmínil tím, že mu někdo prokáže podíl na zneužití dotace na výstavbu sportovního centra v Harrachově a údajně nesplacenou půjčku ve výši 2,5 miliónu.

ČSSD hned zkraje odmítla vést k případu jakoukoliv diskuzi a nechtěla povolit žádné otázky.

Vlček ve svém stanovisku zopakoval, že "užití dotace je v zásadě záležitostí mezi ministerstvem financí a občanským sdružením", které ji čerpalo, a své postavení v celé věci označil za irelevantní. O schválení dotace ve výši 25 miliónů rozhodovala podle něj Sněmovna.

"Současně jsem svému právnímu zástupci udělil zmocnění, aby podal relevantní žaloby proti deníkům, které záměrně zkreslují a manipulují touto kauzou," sdělil Vlček. Upozornil hlavně na to, že se kauza významně rozhořela v den, kdy měl Vlček vystoupit v debatě v ČT.

Za popření Vrtala se omluvil

Vlček nicméně připustil, že v době zveřejnění informací o obou kauzách, které spojuje s předvolebním soupeřením, nereagoval vždy správně.

"Myslím, že jsem se dopustil velké chyby, když jsem, zcela bezdůvodně, popřel, že se s JUDr. Petrem Vrtalem znám, že jsme se zejména v posledních dvou letech začali pracovně stýkat, že se stal mým externím poradcem a konzultoval jsem s ním některé právní otázky zejména v oblasti energetiky," připustil šéf Sněmovny a za chybu se omluvil.

Dotaci podle Vlčka již ministerstvo prověřuje. Ke druhé kauze, která souvisí se sporem o údajnou půjčku, kterou si měl vzít od bývalého asistenta Zdeňka Klapky Vlček zopakoval, že žádnou dohodu nepodepsal a peníze nepřijal. O celé věci rozhoduje soud.

ČSSD kryje Vlčka před novináři

Tvrdík ještě před Vlčkovým prohlášením uvedl, že vzhledem k vyčerpávajícímu stanovisku neumožní ČSSD další dotazy na předsedu Sněmovny. Na otázky novinářů tak odpovídal Tvrdík a vedení strany zastoupené místopředsedou Milanem Urbanem a šéfem Asociace krajů ČR a jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem.

"Slovo chlapa"

Jak Urban, tak Hašek Vlčkovo prohlášení ocenili jakožto i omluvu. „Politické grémium prohlášení považuje za odpovědný přístup,“ uvedl Urban. „Jde o slovo chlapa. Jasně řekl, že pokud kontrola ministerstva financí dopadne z pohledu dotace špatně, anebo pokud soud určí, že smlouva o půjčce je platná, vyvodí z toho osobní odpovědnost,“ doplnil Hašek.

Na dotaz Práva, zda pod pojmem osobní odpovědnost znamená odstoupení z kandidátky před volbami, případně složení poslaneckého mandátu po 29. květnu, Urban odpověděl: „Chápu to tak, že pokud by se prokázalo, že se Vlček podílel na protizákonném postupu při poskytnutí dotace, tak by to znamenalo jeho odchod z politiky.“ Hašek se s tím ztotožnil.

Na dotaz, zda by nebylo lepší, aby Vlček v duchu zásady padni komu padni odstoupil ihned, Urban uvedl, že lze nyní těžko hovořit o vině, jelikož zatím nebyla prokázána.

Vlček se přimlouval za dotaci na neziskovku, milióny skončily v luxusním hotelu
Kauzu otevřely Hospodářské noviny začátkem týdne. Předseda Sněmovny podle nich před třemi lety pomáhal tomu, aby poslanci schválili dotaci pro sdružení Sport centrum Harrachov, které slibovalo postavit na Sachrově kopci v Harrachově neziskové sportovní centrum pro veřejnost.
Poslancům tehdy rozeslal dopis, v němž je žádal, aby 25miliónovou dotaci schválili. Peníze ale skončily ve čtyřhvězdičkovém hotelu firmy PV Real, kterou vlastnil Vlčkův poradce Petr Vrtal. Hotel se nyní prodává za 120 miliónů korun.
Vlček tehdy podle HN zařídil, aby dotaci vyplácelo ministerstvo financí, které má pro rozdělování peněz měkčí pravidla. Kdyby totiž šla z jiné kapitoly, na podvod by se nejspíš přišlo.
Pozornost budí zejména to, jak Vlček kryl svůj vztah k Vrtalovi. Nejprve tvrdil, že se s ním „někdy potkal“, později však Mf Dnes odhalila, že Vrtal byl s Vlčkem na služebních cestách ve Vancouveru a v Chorvatsku. Nato se ukázalo, že Vrtal pro šéfa Sněmovny pracuje jako fotograf a tlumočník, nicméně jeho fotografie mají být k dispozici až příští týden. Nakonec Vlček připustil, že Vrtal je jeho osobní poradce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám