Hlavní obsah

Vlček odešel z politiky

Právo, Novinky, rsk, hon
Aktualizováno

Předseda Sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) ve čtvrtek rezignoval na svoji funkci šéfa dolní komory parlamentu, složil poslanecký mandát a vzdal se i místa na olomoucké kandidátce. Informoval o tom předseda strany Jiří Paroubek. O vyškrtnutí Vlčka z pozice jedničky na Olomoucku rozhodlo na svém mimořádném zasedání grémium strany v Ostravě, kde ČSSD startuje svou kampaň.

Foto: Pavel Karban, Právo

Předseda ČSSD Jiří Paroubek oznamuje rezignaci šéfa Sněmovny Miloslava Vlčka.

Článek

„Pan Vlček nás seznámil s tím, že se rozhodl rezignovat na předsedu Poslanecké sněmovny a poslance Parlamentu ČR a nekandidovat do voleb,“ řekl předseda ČSSD Jiří Paroubek s tím, že s strana jeho rozhodnutí váží o to více, že Vlček nebyl ani obviněn.

Podle Paroubka nabídl šéf Sněmovny svou rezignaci z vlastní iniciativy, byť se ničeho nedopustil. Ani na této tiskové konferenci stejně jako na poslední, nebyl Vlček puštěn ke slovu. Na výzvu novinářů, aby se přece jen vyjádřil, se k Vlčkovi přitočil Paroubek a tiše se s ním poradil, načež Vlček upřesnil, že funkcí se vzdá k 30. dubnu.

Po tiskové konferenci Vlček odmítl cokoli komentovat, poděkoval za účast a zabouchl za sebou dveře.

O Vlčkově chystané rezignaci mělo Právo informace už během odpoledne. "Vlčkova kariéra je ve stádiu klinické smrti. Ztratil důvěru vedení a zhruba polovina grémia se kloní i k tomu, aby odešel z kandidátky,“ avizoval během odpoledne ještě před jednáním grémia Právu dobře informovaný zdroj.

Vlčka by nahradila Němcová

Po Vlčkově odchodu by se vedení Sněmovny ujala její první místopředsedkyně Miroslava Němcová (ODS). Ta by řídila dolní komoru až do voleb, pokud by někdo nechtěl volit na měsíc nového šéfa.

Předsednické křeslo by se tak obsadilo až během ustavující schůze nové Sněmovny. Tu by podle jednacího řádu za normálních okolností svolal bývalý předseda Sněmovny, pokud bude poslancem. Jestli ne, pak by poslance k jednání svolal nejstarší bývalý místopředseda Sněmovny, tedy devětapadesátiletý Jan Kasal (KDU-ČSL). A pokud by ani on nebyl zvolen, pak by tuto roli sehrál nejstarší poslanec nově zvolené Sněmovny.

Vlček ve středu přiznal, že porušil zákon, když vracel miliónovou půjčku svému asistentovi v hotovosti. Zároveň se přiznal, že lhal o svém exporadci Petru Vrtalovi, když tvrdil, že jej nezná. [celá zpráva]

Podle Paroubka se zesměšnil

Proti Vlčkovi se ve čtvrtek postavil i jeho stranický šéf Jiří Paroubek, když v rozhovoru pro Právo prohlásil, že se předseda Sněmovny zesměšnil. [celá zpráva]

Paroubek se zároveň nedomnívá, "že je možné mít takového lídra". Na Vlčkovu adresu ještě dodal, že se "není schopen bránit".

Vlčka k odchodu z čela Sněmovny vyzvala i s ohledem na ústavní důležitost tohoto postu ODS.

Pokud by sám neodstoupil, oznámil lídr občanských demokratů Petr Nečas, že se jej strana pokusí odvolat. [celá zpráva]

Vlček přiznal záměrnou lež o svém poradciVideo: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám