Hlavní obsah

Nedostane-li ODS resorty po zelených, stáhneme své ministry, varuje Nečas

Pokud koaliční křesla uvolněná po členech vlády nominovaných za Stranu zelených nedostane ODS, stáhne strana své ministry. Prohlásil to nový volební lídr ODS Petr Nečas. Poslední ministr nominovaný za zelené, šéf resortu pro lidská práva Michael Kocáb, opustí kabinet v pondělí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Volební lídr ODS Petr Nečas

Článek

"Pokud nebudou dodržovány dohody, vidím odchod z vlády jako logický krok," uvedl v sobotním vydání Lidových novin Nečas. Mluvčí vlády Roman Prorok reagoval konstatováním, že do Strakovy akademie zatím nedošla písemná odpověď ODS na list premiéra Jana Fischera, kterým žádal dvě největší strany o názor na danou situaci.

ODS tvrdí, že premiér jde příliš na ruku ČSSD, píše deník. Občanským demokratům se nelíbí, že ministerstvo životního prostředí (MŽP) spadlo pod ministra zemědělství Jakuba Šebestu, nominovaného ČSSD. "Není důvod, aby ODS držela vládu, v níž má faktickou většinu (šéf ČSSD) Jiří Paroubek," dodal Nečas.

"Premiér oslovil předsedy ODS a ČSSD dopisem se žádostí o stanoviska a možná řešení dané situace. Od sociálních demokratů odpověď obdržel a čeká na vyjádření ODS stejnou cestou. Dal jasně najevo, že je připraven k přímému jednání o racionálním dokončení mandátu této vlády. Na mediální výroky nebude reagovat," sdělil ČTK mluvčí kabinetu Roman Prorok.

Langer vyčítá Fischerovi i kandidaturu Peciny

Podle informací deníku vyzve ODS Fischera, aby Šebestu stáhl z ministerstva životního prostředí a to připadlo zástupci ODS. Anebo aby odvolal jiného "ministra ČSSD" a předal jeho místo k obsazení ODS. Místopředseda ODS Ivan Langer deníku řekl, že premiér Fischer porušil své slovo hned dvakrát. Poukázal i na to, že Fischer už ČSSD "odpustil" kandidaturu úřednického ministra vnitra Martina Peciny ve volbách.

Přestup do některé ze stran a boj o místo ve sněmovně měla prý úřednickým ministrům zakázat ústní dohoda při sestavování vlády, uvedl deník. Premiér již dříve dopisem vyzval lídry ODS a ČSSD, aby mu nastínili své představy o tom, jak má úřednická vláda svůj mandát dokončit.

O odchodu z vlády občanští demokraté diskutovali už na čtvrteční výkonné radě, která přiměla odstoupit Mirka Topolánka. Nečas listu také řekl, že patřil k nejvýraznějším kritikům Fischerovy vlády ve vedení ODS, například kvůli prosazování Janotova balíčku. Podle něj lze předání MŽP přijmout jen jako krátkodobé řešení.

ČSSD podle deníku prý nemá pro případ odchodu ministrů za ODS připravené "své" náhradníky. "Premiér buď jejich demisi nepřijme, nebo přijme a řekne jim, aby to dokončili. To bude nějaké řešení na této úrovni," řekl dnešním LN místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám