Hlavní obsah

Janáčková se omluvila Romovi z Bedřišky za své výroky a políbila ho

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Liana Janáčková, nezávislá senátorka a starostka ostravského obvodu, pod který spadá osada Bedřiška, se ve čtvrtek omluvila za své výroky na adresu rodiny, na jejíž dům zaútočil předminulou neděli neznámý žhář. Poté, co se osobně setkala s Romem Dušanem Podraným, ho dokonce políbila na obličej.

Foto: Aleš Honus, Právo

Starostka Mariánských Hor a Hulváků Liana Janáčková se na Bedřišce setkala s místními Romy včetně Dušana Podraného (vpravo).

Článek

Janáčková ve čtvrtek poprvé od žhářského útoku navštívila osadu Bedřiška a osobně se mezi čtyřma očima setkala i s Dušanem Podraným.

„Byla to zbytečná mediální bublina,“ řekla po setkání o odezvě, kterou mezi aktivisty v oblasti lidských práv vyvolaly její výroky. Janáčková minulý týden naznačila, že Romové z Bedřišky mohli útok na svůj dům fingovat, protože chystají emigraci do Kanady a hodil by se jim doklad, že jsou v České republice diskriminováni.

Foto: Aleš Honus, Právo

Starostka Mariánských Hor a Hulváků Liana Janáčková se na Bedřišce setkala s místními Romy včetně Dušana Podraného.

Na dotaz novinářů, zda se za své výroky omluví, se obrátila k Podranému a řekla mu: „Dušane, já se vám omlouvám.“

Vzápětí muže políbila na tvář. „Říkají o mně, že jsem rasistka, ale to není pravda. Vždyť jsme přece stejná rasa,“ dodala později.

Proti starostce nic nemám, říká Rom

Dušan Podraný po setkání s Janáčkovou řekl, že proti ní už nic nemá. „Vyříkali jsme si to, já proti starostce vlastně nic nemám“ prohlásil.

Starostka Janáčková na Bedřišce ve čtvrtek strávila asi hodinu a s místními Romy se dohodla na zřízení samosprávy. Slíbila také, že na Bedřišku nechá přivést několik kontejnerů na jarní úklid. První kontejner totiž místní Romové naplnili během dopoledne.

Samospráva bude na Bedřišce ustanovena na setkání všech obyvatel v sobotu. „Mělo by se tady něco začít dělat. Na Bedřišce žije asi stovka dětí, které si nemají kde hrát. Není tady ani žádná vhodná místnost, takže i sobotní setkání se uskuteční na ulici,“ řekl aktivista Kumar Vishwanathan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám