Hlavní obsah

Generál USA: Češi jsou poklad, zvládnou i 30 let starou afghánskou výzbroj

– Praha
Právo, Jiří Roškot

Zkušenost českých expertů je neocenitelná při výstavbě vrtulníkové složky afghánského letectva založené hlavně na strojích ruské výroby Mi-17. Právu to ve čtvrtek v Praze řekl americký generál Michael Boera odpovědný za přechod tamního letectva k samostatné síle.

Článek

„Přínos českých expertů je jedinečný. Jsou s to přemostit ruskou minulost s moderním letectvem dneška,“ řekl Boera, který se tento týden v ČR zúčastnil konference k alianční vrtulníkové iniciativě vedené ČR zaměřené na provoz, údržbu a pořízení nových strojů.

„Naším cílem je vytvořit podmínky pro plně profesionální, plně nezávislé a operačně způsobilé afghánské letectvo schopné vyhovět bezpečnostním potřebám země dnes i zítra. Potřebuji k tomu veškerou pomoc a vrtulníková iniciativa k tomu jen přispěje,“ řekl Boer.

"Český tým... dokáže pracovat s třicet let starou ruskou technikou a přitom udržet profesionální úroveň, která je dnes zvykem na západě," pokračoval Boer.

Afghánci jsou zvyklí, že do vrtulníku několikrát uhodí kladivem, něco zalepí izolační páskou a ono to létá... To však nestačí
americký generál Michael Boera

Podle generála mnoho Afghánců v letectvu stále mluví rusky, mají 30 let zažitý ruský standard výcviku, a Češi, kteří mluví rusky i anglicky, vědí, jak je přeorientovat na západní požadavky větší centralizace řízení, decentralizace jednání a profesionalismus celé posádky.

"Dnes jsou Afghánci zvyklí, že do vrtulníku několikrát uhodí kladivem, něco zalepí izolační páskou a ono to létá. Je to skvělá vlastnost ruských strojů, ale pro potřeby aliance nestačí," dodal Boera.

USA na zavedení západních standardů podle Boerových slov samy nestačí a proto potřebují odbornost NATO. Afghánci mají pětadvacet strojů Mi-17, z toho 12 darovaných Českem, a devět bitevních Mi-35. Policie dostala od Německa dvě helikoptéry Mi-17. Celkový park se má rozšířit na 50 vrtulníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám