Hlavní obsah

Povinné očkování může nařídit hlavní hygienik, rozhodla vláda

– Praha • Aktualizováno

Vláda nechá na hlavním hygienikovi Michaelu Vítovi, aby sledoval vývoj prasečí chřipky a rozhodl, kdy je nutné očkovat vybrané lidi povinně. Vláda pak sama rozhodne, kdy by mohl kvůli chřipce začít platit krizový stav.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Jan Fischer přichází se spolupracovníky a ministrem obrany Martinem Bartákem (vlevo) na jednání vlády.

Článek

Podle rozhodnutí bezpečnostní rady státu by se v případě vypuknutí pandemie prasečí chřipky mělo povinně očkovat přes 200 tisíc lidí.

Očkování by se mělo týkat především policistů, hasičů, zdravotníků, ale i samotného prezidenta. Jedná se o lidi, kteří byli určeni jako nezbytní pro chod státu.

S povinným očkováním nesouhlasí prezident Václav Klaus, podle kterého by se jednalo o pošlapání lidských práv. [celá zpráva]

"Vyhlásit povinné očkování má v kompetenci hlavní hygienik. Vláda to vyhlásit to nemůže, ale vymezili jsme si právo, aby nás o tom informoval," vysvětlila ministryně zdravotnictví Dana Jurásková. Premiér Jan Fischer k tomu dodal, že vláda může až v krajním případě vyhlásit nouzový stav.

Podle Juráskové bude Vít například mapovat počet nakažených a lidí s respiračními problémy, roli budou hrát ještě další čtyři parametry.

Reklama

Výběr článků

Načítám