Hlavní obsah

Na eurokomisaři se po politicích neshodla ani vláda, jednání odložila na úterý

Právo, Novinky, jas, map, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Švejnar, Fischer, Tůma, Špidla... Hádanka se jménem českého eurokomisaře zůstává i nadále nezodpovězena. Shoda politiků na jednom konkrétním jméně neexistuje, podobná situace je i ve vládě. V pondělí kabinet o jméně jednal a stejně jako politici v neděli se nedohodl a jednání odložil na úterý. Jednotlivé strany trvají na svých kandidátech.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Jan Fischer na pondělním jednání vlády

Článek

Vláda se k mimořádnému jednání sejde v úterý dopoledne, informoval o rozhodnutí kabinetu mluvčí Roman Prorok. Jednání prý bylo přerušeno po "obšírné diskusi".

"Na ničem jsme se nedohodli, žádná shoda neexistuje," uvedl už dopoledne předseda Strany zelených Ondřej Liška po jednání s premiérem. Šéf ODS Mirek Topolánek v této souvislosti naznačil, že jméno českého zástupce při Evropské komisi by mohlo být známo až ve středu.

Paroubkovi se odklad nelíbí

Rozhodnutí vlády přerušit jednání o eurokomisaři se nelíbí šéfovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi. „Považuji rozhodnutí vlády přerušit jednání o eurokomisaři za chybu. Jedná se o zbytečné prodlužování patové situace,“ uvedl v pondělí v tiskovém prohlášení.

„Premiér Fischer se přitom opakovaně vyjádřil o nutnosti dnes rozhodnout a Mirek Topolánek zase dosud kritizoval „bramboračku“, která se prodlužováním rozhodnutí okolo celé věci vytváří. Nyní oba asi změnili svůj názor,“ uvedl na adresu premiéra a šéfa ODS. „Jednáním se samozřejmě nebráníme, avšak je nutné si uvědomit závažnost situace a podle toho také jednat,“ oznámil. 

Jednání nikam nevedou, shoda nejistá

Nejprve se v pátek večer objevily informace, že se zástupci ODS a ČSSD dohodli, že kandidátem na eurokomisaře bude premiér Fischer. Ten v sobotu nabídku odmítl a vyzval partaje k hledání jiného společného kandidáta. V neděli pak představil kandidáta svého kabinetu, guvernéra ČNB Zdeňka Tůmu. [celá zpráva]

Kandidáti na příštího českého eurokomisaře
Jan Fischerkandidaturu odmítl, shodla se na něm ČSSD a ODS
Vladimír Remekkandidát KSČM
Pavel Svobodakandidát KDU-ČSL
Vladimír Špidlakandidát ČSSD
Jan Švejnarkandidát Strany zelených
Zdeněk Tůmakandidát premiéra Jana Fischera

Jeho jméno se nepozdává jak ODS tak ČSSD. O výsledku nedělního večerního jednání nechtěl žádný z jeho aktérů hovořit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám