Hlavní obsah

Klaus podepsal novelu Ústavy o rozpuštění Poslanecké sněmovny

Právo, Novinky, ČTK, jas, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sopoty
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus podepsal ústavní novelu o rozpuštění Poslanecké sněmovny v sobotu po návratu z Polska. Ještě večer ji poslal premiérovi ke spolupodpisu.

Foto: Petr Horník, Právo

Český prezident Václav Klaus

Článek

"Ano, pan prezident změnu Ústavy podepsal," sdělil na dotaz Práva Martin Erva z tiskového odboru.

V pátek schválili novelu Ústavy nejprve poslanci a následně i Senát. Na bleskovém postupu se členové obou komor dohodli poté, co Ústavní soud vyhověl ve čtvrtek ústavní stížnosti nezařazeného poslance Miloše Melčáka. Ten napadl ústavní zákon o zkrácení funkčního období Sněmovny a ÚS jeho stížnost označil za opodstatněnou. [celá zpráva]

Je možné, že Melčák nebo jiný zákonodárce napadne i nově přijatou změnu Ústavy. Ta se od původně schválené novely liší tím, že zavádí do základního zákona klauzuli o tom, že se Sněmovna může usnést na samorozpuštění, pokud o tom rozhodnou tři pětiny poslanců.

Reklama

Související témata:

Související články

Ústavní soud zrušil volby. Co bude dál?

Čtvrteční rozhodnutí Ústavního soudu pořádně zamíchalo kartami na české politické scéně. Co může následovat? Sněmovna již kvůli případnému zrušujícímu...

Výběr článků

Načítám