Hlavní obsah

Benešová by místo Křivance raději nedosadila nikoho

Novinky, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stínová ministryně spravedlnosti ČSSD Marie Benešová kritizovala v ČT postup současné ministryně spravedlnosti překlenovací vlády Daniely Kovářové při obsazení uvolněného místa ústeckého krajského zástupce. Kovářová dosadila na místo Jiřího Křivance, jehož odvolal její předchůdce Jiří Pospíšil (ODS) kvůli manažerskému selhání. Podle Benešové nemusela Kovářová návrh na dosazení Křivance přijmout.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Marie Benešová a Jiří Pospíšil v ČT před začátkem pořadu Otázky Václava Moravce

Článek

Kovářová tento týden uvedla, že žádného jiného kandidáta jí nikdo nenavrhl, přitom bylo třeba místo nutně obsadit. To se ale ukázalo jako nepravdivá informace, jak informovalo tento týden Právo.

"Tomu nemůžeme věřit protože ty možnosti tam vždycky jsou. Když jí budeme věřit, znamená to, že ministryně nepracuje tak, jak má. Dosadila tam prvního, koho jí navrhli. Nemusela nikoho jmenovat,“ řekla Benešová. "Když mi navrhnou Mickeyho Mouse, tak ho tam přece nemusím dosazovat,“ dodala s nadsázkou justiční odbornice ČSSD.

Pospíšil odvolal Křivance před čtyřmi měsíci na doporučení odborníků, kteří v rámci šetření zjistili u Křivance selhání, když zbavil funkce šéfa liberecké pobočky státního zastupitelství Adama Bašného. Křivanec to tehdy zdůvodnil tím, že Bašný neplnil své povinnosti vyplývající z jeho postu a kromě toho také tím, že komentoval údajnou korupční aféru Jiřího Čunka.

Pospíšil v ČT řekl, že za odvoláním Křivance si stojí, jelikož podle odborníků "manažerská selhání u Bašného byla nepravdivá“. "Jiná fakta jsem nezaznamenal,“ dodal někdejší šéf rezortu spravedlnosti. 

Rampula: Nemám právo navrhovat alternativy

Kovářová v pondělí vrátila Křivance do funkce na návrh pražského vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly s tím, že složitá situace v severních Čechách vyžaduje naléhavé řešení a žádnou jinou alternativu nedostala k dispozici. Později se ale ukázalo, že zájem o funkci měla náměstkyně krajského státního zástupce Lenka Bradáčová. Podle Kovářové jí to však bylo utajeno.

Rampula se proti tomu ohradil s tím, že sám není oprávněn předkládat vedle svého návrhu jediného kandidáta další alternativy. "Situace v severních Čechách je specifická. Nejlepším řešením bylo navrhnout Křivance, který se ve funkci osvědčil,“ dodal Rampula. 

Benešovou ale především znepokojuje, s jakou rychlostí byla situace řešena a připomněla, že post šéfa státních zástupců v Hradci Králové od uvolnění Renatou Veseckou, která se stala nejvyšší státní zástupkyní, je také stále volný. 

V Ústí nad Labem bylo třeba obsadit místo, aby se zde řešily dlouhodobé problémy.
Vlastimil Rampula

Deset tisíc nevyřešených sporů

"Nemůže se to srovnávat. V Ústí nad Labem bylo třeba obsadit místo, aby se zde řešily dlouhodobé problémy,“ namítl Rampula, jehož argumentaci uznala v ČT i Bradáčová. Podle Pospíšila v současné době čeká na vyřešení až deset tisíc sporů.

Podle Benešové se ale s návratem Křivance vrací situace do předchozích kolejí. "Je to tatáž skupinka lidí, která si rozehrává tyto hry, aby to státní zastupitelství poslouchalo pokyny shora. Že se vrátil Křivanec, svědčí o tom, že se oklepali a už jsou zase zpátky,“ řekla Benešová. 

Ta dlouhodobě vede spor s Veseckou a dalšími vysokými představiteli justice, které označila za justiční mafiány. Podle neověřených informací se snažili na doporučení vlády ovlivnit Čunkovu kauzu. Benešová kvůli svému výroku čelí občanskoprávní žalobě.

Reklama

Výběr článků

Načítám