Hlavní obsah

Senátoři odsouhlasili plán zahraničních misí

Plán zahraničních misí českých vojáků pro příští rok schválil po Sněmovně bez problémů také Senát. Vládní návrh počítá zejména s nasazením až 550 vojáků v misi KFOR v Kosovu a až 535 vojáků v misi ISAF v Afghánistánu. Jejich vyslání podpořilo 64 z 69 přítomných senátorů, dva byli proti.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Jednací místnost Senátu

Článek

Vládní návrh zahraničních misí vyšel vstříc sociálním demokratům, kteří žádali snížení počtu nasazených českých vojáků v zahraničí. V úterý proti němu ve Sněmovně zvedli ruku pouze čtyři poslanci ČSSD a všichni komunisté.

V Senátu, kde má ODS převahu, pak ve středu prošel návrh zcela hladce. Již předchozí den senátní výbor pro zahraničí a obranu schválení jednomyslně doporučil. 

Parlament mise schvaluje s půlročním předstihem, aby se neopakovala situace z konce loňského roku. Sněmovna tehdy hlasy levice plán misí na letošní rok na rozdíl od Senátu neschválila.

Předchozí vláda Mirka Topolánka (ODS) musela plán přepracovat, Sněmovna jej schválila až počátkem února. Úřednický kabinet Jana Fischera proto plán pro příští rok nyní předjednal se sociálními demokraty.

Plán počítá pro příští rok s nasazením až 550 vojáků v misi KFOR v Kosovu a až 535 v misi ISAF v Afghánistánu. V tom vláda vyšla vstříc ČSSD, původní vnitroresortní dokumenty počítaly na afghánskou misi až s 600 vojáky.

Reklama

Související témata:

Související články

Sněmovna hladce schválila zahraniční mise

Plán zahraničních misí české armády na příští rok v úterý bez problémů prošel Sněmovnou a míří do Senátu. Materiál počítá s počtem až 550 vojáků v misi KFOR...

Výběr článků

Načítám