Hlavní obsah

Slovensko vyhostilo ruského diplomata, vykonával špionáž proti zemi a NATO

– Bratislava • Aktualizováno
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Na základě informací vojenského zpravodajství byl v listopadu ze Slovenska vyhoštěn ruský diplomat. Ve středu po zasedání slovenské vlády o tom informoval premiér Peter Pellegrini. Ruské ministerstvo zahraničí podle agentury TASS uvedlo, že odpoví recipročně, vyhostí slovenského diplomata.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Dvaadvacátého listopadu 2018 byl diplomatický pracovník úřadu přidělence obrany velvyslanectví Ruské federace ve Slovenské republice vyhlášen za personu non grata, protože vykonával rozvědné aktivity v rozporu se zájmy Slovenské republiky a NATO. Jeho činnost jako diplomatického pracovníka byla v rozporu s Vídeňskou úmluvou o konzulárních stycích a jeho další působení na území bylo nežádoucí,“ řekl Pellegrini.

Předseda vlády potvrdil, že zmíněný člověk opustil území Slovenské republiky do 48 hodin od požádání. „Došlo k reálnému vyhoštění ruského diplomata ze Slovenské republiky vzhledem k tomu, že vykonával aktivity, které nebyly v souladu s tím, jak se má diplomat na území členského státu EU a NATO chovat,“ dodal Pellegrini.

Ruské ministerstvo zahraničí podle agentury TASS uvedlo, že "ruská strana na toto nepřátelské počínání Bratislavy odpoví na základě principu vzájemnosti", tedy stejným krokem.

Naše orientace je jasná, zdůraznil Pellegrini 

Slovenský ministerský předseda zdůraznil, že je politická orientace Slovenské republiky je velmi jasná.

„Ještě jednou deklaruji, že máme proevropskou a proatlantickou orientaci. S Ruskou federací máme standardní vztahy. My jsme to udělali slušně ve smyslu všech diplomatických zvyklostí a pravidel. Jsem rád, že to bylo respektováno a dotyčný opustil území Slovenska se vším, co k tomu patří, ve stanoveném termínu,“ zdůraznil Pellegrini.

„Takové věci se dějí i jinde ve světě. Slovensko tak učinilo v tiché proceduře s tím, že o tom byly informovány všechny členské země,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám