Hlavní obsah

Nepodmíněný příjem? Chudí v Itálii dostanou předplacené nákupní karty

Novinky, bož

Základní nepodmíněný příjem, který před volbami chudým Italům slibovalo Hnutí pěti hvězd, bude zaveden postupně od ledna ve formě předplacené nákupní karty. Uvedl to šéf hnutí a místopředseda vlády Luigi Di Maio. Nová dávka však podle dosud známých informací nebude tak úplně nepodmíněná. Pro řadu chudých bude dostupná jen za splnění přísných podmínek.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Vůdce Hnutí pěti hvězd Luigi Di Maio

Článek

„Dávka bude převedena na elektronickou kartu, kterou bude možné platit v italských obchodech,“ uvedl vicepremiér Di Maio. Italové by prý mohli dostávat až 780 eur měsíčně (20 139 korun).

Jako první dostanou dávku v lednu důchodci. O několik měsíců později začnou peníze postupně chodit i dalším lidem pohybujícím se na hranici chudoby.

Na příjem pro chudé budou mít nárok jen Italové, kteří v zemi žijí nejméně deset let, ani ti ji však nedostanou bez podmínek.

Základní nepodmíněný příjem a italská cesta
Základní nepodmíněný příjem (všeobecný základní příjem, univerzální základní příjem, občanský příjem, zaručený příjem) je navrhovaná státem vyplácená pravidelná peněžní dávka, kterou by dostávali ve stejné výši všichni občané bez podmínek a ohledu na zásluhy. Potenciálně by mohl nahradit stávající systém sociálního zabezpečení.Italská dávka pro chudé ve formě předplacené nákupní karty je podmíněná povinností odpracovat osm hodin prospěšných prací týdně, průkazným hledáním zaměstnání a nutností přijmout jednu z prvních tří pracovních nabídek.

Příjemci – kromě penzistů – budou mít povinnost vykonat osm hodin veřejně prospěšných prací týdně, dále prokázat, že hledají zaměstnání a budou muset také přijmout jednu z prvních tří pracovních nabídek.

V italském rozpočtu bude na novou dávku vyhrazeno 10 miliard eur (necelých 260 miliard korun), uvedla agentura Reuters.

ČTĚTE TAKÉ

Podle údajů italského statistického úřadu (ISTAT) se v chudobě nachází 8,4 procenta italské populace.

Protestní Hnutí pěti hvězd v Itálii vládne s pravicovou Ligou Severu, nepodmíněný příjem pro chudé byl ústředním bodem jeho programu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám