Hlavní obsah

Zaručený příjem pro všechny? Finsko projekt odpískalo

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finsko nechce nadále pokračovat v testování takzvaného základního nepodmíněného příjmu, uvedl server Business Insider. Pilotní projekt testování na skupině 2000 nezaměstnaných končí už na konci roku. Původně se diskutovalo o rozšíření vzorku na další skupiny. Teď se však zdá, že vláda už s tímto konceptem nepočítá a hodlá místo toho testovat jiné nástroje sociální politiky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Finsko nechce nadále pokračovat v testování takzvaného základního nepodmíněného příjmu.

Článek

Ve Finsku od ledna 2016 testují základní nepodmíněný příjem ve výši 560 eur (v přepočtu 14 225 korun) měsíčně na skupině 2000 nezaměstnaných ve věku 25 až 58 let.

Principem konceptu je, že by v případě zavedení tuto sumu dostávali všichni občané bez ohledu na to, zda pracují či nikoliv. Finská vláda proto chtěla otestovat, zda by za takových podmínek více nezaměstnaných začalo pracovat, aby si k nepodmíněnému příjmu přivydělali.

Základní nepodmíněný příjem
Základní nepodmíněný příjem (všeobecný základní příjem, univerzální základní příjem, občanský příjem, zaručený příjem) je navrhovaná státem vyplácená pravidelná peněžní dávka, kterou by dostávali ve stejné výši všichni občané bez podmínek a ohledu na zásluhy. Potenciálně by mohl nahradit stávající systém sociálního zabezpečení.

Vzhledem k tomu, že experiment trvá do konce roku, žádná empirická data v tuto chvíli nejsou k dispozici. Odborníci se však dlouhodobě shodují, že vzorek je příliš malý. Navíc by bylo vhodné ho rozšířit o další skupiny obyvatel nezaměstnaných, třeba studenty, podnikatele nebo zaměstnance.

„Dva roky představují příliš krátké časové období, aby z takového rozsáhlého experimentu mohly být vyvozeny širší závěry,“ řekl finskému veřejnoprávnímu médiu YLE tamní odborník na sociální politiku Olli Kangas.

Představitelé vlády však již teď avizují, že experiment po roce 2018 pokračovat nebude a rozšiřovat ho o další cílové skupiny také nebudou.

„Až skončí testování základního příjmu, měli bychom spustit testování univerzální daňové úlevy,“ nechal se slyšet ministr financí Petteri Orpo. Tento nástroj zavedla v roce 2013 Velká Británie jako náhradu za dosavadních šest různých sociálních dávek.

ČTĚTE TAKÉ

Anketa

Přáli byste si, aby v ČR dostávali všichni nepodmíněný příjem?
Ano
25 %
Ne
75 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2974 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám