Hlavní obsah

RECENZE: Hřebejkovské Pozadí událostí napíná, baví a nepoučuje

Michal Sýkora, Petr Jarchovský a Jan Hřebejk se po příbězích ze série Detektivů od Nejsvětější Trojice opět setkali, tentokrát nad minisérií Pozadí událostí. A bylo to šťastné setkání. Výsledek se vymyká mustru běžných detektivek.

Foto: Česká televize

Jiří Havelka a Petra Hřebíčková (Pozadí událostí)

Článek

Pozadí událostí se odehrává na akademické půdě. Dva sourozenci (Jiří Havelka a Petra Hřebíčková) učí na filozofické fakultě v Olomouci a bojují s rodinnou krizí. Ona má manžela, který se nehádá, ale zcela ji ignoruje, on má zase problematickou ženu, která věří, že je velkou umělkyní. Do práce nechodí, o dítě se nestará. Má totiž své umělecké vize.

Jejich starší kolega (Luboš Veselý) veřejně žije s velmi mladou studentkou a vtom na fakultu vtrhne nová děkanka (Jitka Čvančarová), fanatická vyznavačka nového náboženství MeToo. Fakulta ovšem brzy zažije ještě horší problémy, když dojde k vraždě studentky.

Scénář Pozadí událostí se tváří jako detektivka, ale o žádné vyšetřování vraždy ve skutečnosti nejde, je jen záminkou k tomu, aby si autoři mohli hrát s komplikovanými mezilidskými vztahy, zde zhusta sexuálními, záminkou k hbitým dialogům, legračním hláškám a v neposlední řadě záminkou ke společenské satiře.

Autoři nikomu neponechají svatozář - sympatické postavy občas provádějí prasárničky, svatoušci se mění v lotry, kazatelé čistoty mohou rychle ztratit glanc, když jim osobně o něco jde.

Foto: archiv čt

Jitka Čvančarová v sérii Pozadí událostí hraje svéráznou děkanku

Povedl se nejen samotný scénář, na Pozadí událostí se dobře dívá díky hercům. V českých seriálech není zcela běžná přirozenost, s jakou Jiří Havelka a Petra Hřebíčková předvádějí své sourozenecké špičkování a hází nekorektní hlášky.

Děkanka Jitky Čvančarové je místy děsivá, když razantně opanuje chodby fakulty a vymetá z nich sex s fanatismem nacistických dimenzí. Ještě před deseti lety by kritika takovou postavu odsoudila jako přehnanou, nerealistickou či karikatuře blízkou. Dnes už by to ale nebylo spravedlivé. Realita fikci mnohde dohnala a předehnala. Ztráta obecné uměřenosti uvažování, střízlivosti a zdravého rozumu se rozšířila i v akademické sféře.

Aktivisté narušili koncert skupiny Lauwarm. Švýcaři nesmí hrát reggae, tvrdí

Kultura

Otázka, zda je možné vyhodit schopnou profesorku kvůli tomu, že ve volných chvílích napsala erotický román, zní jako z 19. století, ale v současné atmosféře by to na anglosaských nebo německých školách ani moc nepřekvapilo.

Na scénu nastoupí neméně razantně také ambiciózní vyšetřovatelka Martha Issová, která žije prací, a ještě se stíhá hádat s maminkou kvůli svému lesbickému vztahu. Pozadí událostí si část diváků může užít jako prostou detektivku, daří se tu budovat i napětí, jaké si žánr žádá, ale zapamatujeme si ho díky něčemu jinému - díky humoru, plastičnosti postav a snaze nepoučovat.

Premiéra proběhne na ČT1 11. září ve 20.10.

Celkové hodnocení: 80 %

Reklama

Výběr článků

Načítám